Ιράν: Ανησυχία ΟΗΕ για πραγματικά πυρά εναντίων διαδηλωτών - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς

Ιράν: Ανησυχία ΟΗΕ για πραγματικά πυρά εναντίων διαδηλωτών - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς Facebook Twitter
ΕΡΑ
1

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα βαθειά ανησυχία για την χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε τις αρχές του Ιράν να θέσουν υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης. Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε επίσης τις αρχές του Ιράν να αποκαταστήσουν την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί από το Σάββατο, και να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών στην ελευθερία της έκφρασης και στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει αναφορές για δεκάδες νεκρούς, σημείωσε ο Κόλβιλ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη και σημείωσε ότι το μέγεθος των απωλειών είναι «σαφώς πολύ σοβαρό». Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, επέρριψε την Κυριακή την ευθύνη για τις ταραχές σε ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κατήγγειλε «κακοποιά στοιχεία» αναφερόμενος στους διαδηλωτές.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Ιράν δήλωσε ότι περιορίστηκαν οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί σήμερα, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης ότι θα αναλάβουν «αποφασιστική» δράση αν δεν σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αψηφώντας τον αποκλεισμό του ίντερνετ δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν σε διάφορες περιοχές χθες Δευτέρα το βράδυ και ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους. Το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχει επανέλθει η ηρεμία στη χώρα», σημείωσε ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί σε συνέντευξη Τύπου. Μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, έχουν σκοτωθεί στις διαμαρτυρίες που άρχισαν την Παρασκευή, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου χίλιους «ταραξίες», σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Για τα περιστατικά στο Χονγκ Κονγκ δεν ανησυχεί ο ΟΗΕ, ή ανησυχεί μόνο όταν θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Β.Κορέα και Ιράν επειδή με αυτές τις χώρες τρώγονται οι ΗΠΑ να κάνουν πόλεμο;