Ιράκ: Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 15 Μαΐου

Ιράκ: Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 15 Μαΐου Facebook Twitter
0

Βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Ιράκ στις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη (31/10) το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.


Ο Αμπάντι δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη αν θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Στο Ιράκ ο πρωθυπουργός διαθέτει τις περισσότερες εκτελεστικές εξουσίες, ενώ είναι και επικεφαλής του στρατού.


Η ημερομηνία της 15ης Μαΐου συμφωνήθηκε στη διάρκεια ενός υπουργικού συμβουλίου χθες και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο.


Ο Αμπάντι ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2014 από τον Νούρι αλ Μάλικι, στενό συνεργάτη του Ιράν ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος για την κατάρρευση του στρατού και την άτακτη υποχώρησή του μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.


Ο Ιρακινός πρωθυπουργός πιστώνεται την ανοικοδόμηση του στρατού αλλά και την ήττα του ΙΚ στο προπύργιό του, τη Μοσούλη, με την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.


Ο Μάλικι εξακολουθεί να είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όμως πρόκειται για μια κυρίως τυπική θέση. Ωστόσο ως επικεφαλής του σιιτικού κόμματος Ντάουα, του μεγαλύτερου στο κοινοβούλιο, παραμένει μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα.


Βάσει της συμφωνίας για το μοίρασμα της εξουσίας, που ισχύει μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, τη θέση του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ένας σιίτης.

Στη θέση του προέδρου, που είναι κυρίως τυπική, ορίζεται ένας Κούρδος βουλευτής, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι σουνίτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM