ΗΠΑ: Οργή μετά τον θάνατο νεαρού που πυροβόλησε αστυνομικός σε προάστιο της Μινεάπολης

ΗΠΑ: Οργή μετά τον θάνατο νεαρού που πυροβόλησε αστυνομικός σε προάστιο της Μινεάπολης Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EΡΑ
0

Διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας ξέσπασαν σε προάστιο της Μινεάπολης την Κυριακή, όταν ένας αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα έναν νεαρό Αφροαμερικανό μέσα στο αυτοκίνητό του αφού τον σταμάτησε για μια παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, περίπου 16 χιλιόμετρα από το σημείο όπου πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη σύλληψή του από την αστυνομία πέρυσι τον Μάιο.

Οργισμένο πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα του προαστίου Μπρούκλιν Σέντερ, ενώ αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Από τις πλαστικές σφαίρες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ένας από τους οποίους αιμορραγούσε στο κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Αυτοκίνητα της αστυνομίας υπέστησαν επίθεση από διαδηλωτές που τους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Reuters, ενώ, σύμφωνα με ρεπόρτερ της εφημερίδας Minneapolis Star Tribune, διαδηλωτές άρχισαν κατόπιν να χοροπηδάνε πάνω στα καπό και στις οροφές των περιπολικών.

Ο άνδρας που έπεσε νεκρός από την αστυνομία ταυτοποιήθηκε από συγγενείς του και τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς ως ο Ντόντε Ράιτ, 20 ετών. Ο Γουλτς επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι παρακολουθεί τις ταραχές στο Μπρούκλιν Σέντερ καθώς «η πολιτεία μας θρηνεί τη ζωή ενός ακόμη Αφροαμερικανού την οποία του στέρησαν οι δυνάμεις της τάξης».

Διαδηλωτές κατά της αστυνομίας ήταν ήδη στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες στη Μινεάπολη καθώς διεξάγεται η δίκη του Ντέρεκ Σοβίν, του λευκού πρώην αστυνομικού ο οποίος πίεζε το γόνατό του στον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ επί σχεδόν εννέα λεπτά ενώ είχε τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα και δεν πρόβαλε καμία αντίσταση, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του. Η δίκη του Σοβίν, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, βρίσκεται σήμερα στην τρίτη της εβδομάδα, ενώ το δικαστήριο όπου αυτή διεξάγεται φυλάσσεται από την Εθνοφρουρά.

Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων και επεισοδίων εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας και των φυλετικών ανισοτήτων στις ΗΠΑ και σε διεθνές επίπεδο.

Η μητέρα του Ράιτ, η Κέιτι Ράιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο χθες το απόγευμα και της είπε ότι η αστυνομία τον σταμάτησε επειδή στο πίσω παράθυρό του κρέμονταν αρωματικά αυτοκινήτου, κάτι που είναι παράνομο στη Μινεσότα. Η ίδια άκουσε την αστυνομία να λέει στον γιο της να βγει από το όχημα.

«Άκουσα διαπληκτισμούς και άκουσα τους αστυνομικούς να λένε ‘Ντόντε, μην τρέχεις», εξήγησε η ίδια. Η κλήση τερματίστηκε και η Κέιτι Ράιτ πήρε ξανά τηλέφωνο τον γιο της, απάντησε η κοπέλα του και την ενημέρωσε ότι ο Ντόντε είναι νεκρός στη θέση του οδηγού.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Μπρούκλιν Σέντερ ανέφερε πως αστυνομικοί σταμάτησαν οδηγό για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λίγο πριν από τις 02:00 και διαπίστωσαν ότι εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο νεαρός ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο. Ένας από τους αστυνομικούς έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και τραυμάτισε τον οδηγό, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο άνδρας οδήγησε για αρκετά τετράγωνα προτού συγκρουστεί με άλλο όχημα. Εξέπνευσε επιτόπου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάμερες που φορούσαν τα δύο μέλη της ήταν ενεργοποιημένες στη διάρκεια του περιστατικού. Το συμβάν ερευνάται από την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εγκλημάτων.

Το γραφείο στη Μινεάπολη της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη υπηρεσία θα πρέπει να ερευνήσει το περιστατικό και ζήτησε να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τυχόν βίντεο που υπάρχουν από το συμβάν.

Η ACLU επεσήμανε ότι «ανησυχεί βαθιά καθώς οι αστυνομικοί σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να χρησιμοποίησαν τα αρωματικά του αυτοκινήτου ως αφορμή για να σταματήσουν το όχημα, κάτι που η αστυνομία κάνει πολύ συχνά για να στοχοθετεί Αφροαμερικανούς».

To χθεσινό περιστατικό ήταν «τραγικό», δήλωσε ο δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ Μάικ Έλιοτ.

«Ζητάμε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να είναι ειρηνικοί καθώς οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με βία», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM