ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών

ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών Facebook Twitter
ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τον Μπάιντεν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών (Unsplash)
0

Διακεκριμένες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεση ομοσπονδιακών θανατοποινιτών.

Σε επιστολή που εστάλη την Τρίτη, οι ομάδες ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να παύσουν οι εκτελέσεις και να μετατρέψει τις ποινές των ομοσπονδιακών θανατοποινιτών.

Ο Μπάιντεν εξάλλου πέρυσι είχε προβεί σε σχετική υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει μία τέτοια κίνηση.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η Διεθνής Αμνηστία, η Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, το NAACP και άλλες ομάδες χαρακτήρισαν την τιμωρία «σκληρή, αναποτελεσματική και μη αναστρέψιμη» στην επιστολή τους.

Η εκτέλεση ομοσπονδιακών θανατικών ποινών εντάθηκε από τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17 χρόνια «παύσης», που προκλήθηκε εν μέρει από την αυξανόμενη δυσκολία στη λήψη των ουσιών για τις θανατηφόρες ενέσεις.

Η διοίκηση του Τραμπ ανακοίνωσε ένα νέο πρωτόκολλο για τις θανατηφόρες ενέσεις και προχώρησε σε 13 εκτελέσεις ομοσπονδιακών θανατοποινιτών: 12 άνδρες και μία γυναίκα, η μόνη γυναίκα με ομοσπονδιακή θανατική ποινή.

Πριν από αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκτελέσει μόνο τρία άτομα από τη δεκαετία του 1960. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο ωστόσο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μόλις πρόσφατα αντιτάχθηκε στη θανατική ποινή, δεν έχει ακόμη συζητήσει πώς θα ενεργήσει προκειμένου να εφαρμόσει την προεκλογική του υπόσχεση.

Ερωτηθείσα την Παρασκευή, η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να αντιτίθεται στη θανατική ποινή, αλλά ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με νέες πολιτικές.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδια για την κατάργηση της ομοσπονδιακής θανατικής ποινής. Λένε ότι χρησιμοποιείται δυσανάλογα εναντίον των μαύρων και των φτωχών ανθρώπων και ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης αθώου ατόμου, που καταδικάζεται εσφαλμένα, είναι πολύ υψηλός.

Στην επιστολή τους, οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να διαλύσει το τμήμα των εκτελέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Terre Haute της Ιντιάνα.

Επίσης ζητούν την μετατροπή των ποινών 49 ανδρών που παραμένουν σε ομοσπονδιακή θανατική ποινή και την καθοδήγηση των εισαγγελέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην ζητούν πλέον τη θανατική ποινή.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Διεθνή / Ο Κρις Χέμσγουορθ εξηγεί πώς η διάγνωση υψηλού κινδύνου Αλτσχάιμερ τον έκανε να αναθεωρήσει

Ο Αυστραλός ηθοποιός μιλά για την αποκάλυψη ότι φέρει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας, και πώς αυτή η γνώση επηρέασε τις επιλογές του
LIFO NEWSROOM
Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM