ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών

ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών Facebook Twitter
ΗΠΑ: Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από τον Μπάιντεν το τέλος των εκτελέσεων θανατοποινιτών (Unsplash)
0

Διακεκριμένες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεση ομοσπονδιακών θανατοποινιτών.

Σε επιστολή που εστάλη την Τρίτη, οι ομάδες ζητούν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να παύσουν οι εκτελέσεις και να μετατρέψει τις ποινές των ομοσπονδιακών θανατοποινιτών.

Ο Μπάιντεν εξάλλου πέρυσι είχε προβεί σε σχετική υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους του, λέγοντας ότι θα επιδιώξει μία τέτοια κίνηση.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η Διεθνής Αμνηστία, η Διάσκεψη Ηγεσίας για τα Ατομικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, το NAACP και άλλες ομάδες χαρακτήρισαν την τιμωρία «σκληρή, αναποτελεσματική και μη αναστρέψιμη» στην επιστολή τους.

Η εκτέλεση ομοσπονδιακών θανατικών ποινών εντάθηκε από τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, το περασμένο καλοκαίρι μετά από 17 χρόνια «παύσης», που προκλήθηκε εν μέρει από την αυξανόμενη δυσκολία στη λήψη των ουσιών για τις θανατηφόρες ενέσεις.

Η διοίκηση του Τραμπ ανακοίνωσε ένα νέο πρωτόκολλο για τις θανατηφόρες ενέσεις και προχώρησε σε 13 εκτελέσεις ομοσπονδιακών θανατοποινιτών: 12 άνδρες και μία γυναίκα, η μόνη γυναίκα με ομοσπονδιακή θανατική ποινή.

Πριν από αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκτελέσει μόνο τρία άτομα από τη δεκαετία του 1960. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο ωστόσο έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μόλις πρόσφατα αντιτάχθηκε στη θανατική ποινή, δεν έχει ακόμη συζητήσει πώς θα ενεργήσει προκειμένου να εφαρμόσει την προεκλογική του υπόσχεση.

Ερωτηθείσα την Παρασκευή, η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να αντιτίθεται στη θανατική ποινή, αλλά ότι δεν είχε πληροφορίες σχετικά με νέες πολιτικές.

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδια για την κατάργηση της ομοσπονδιακής θανατικής ποινής. Λένε ότι χρησιμοποιείται δυσανάλογα εναντίον των μαύρων και των φτωχών ανθρώπων και ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης αθώου ατόμου, που καταδικάζεται εσφαλμένα, είναι πολύ υψηλός.

Στην επιστολή τους, οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να διαλύσει το τμήμα των εκτελέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Terre Haute της Ιντιάνα.

Επίσης ζητούν την μετατροπή των ποινών 49 ανδρών που παραμένουν σε ομοσπονδιακή θανατική ποινή και την καθοδήγηση των εισαγγελέων του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μην ζητούν πλέον τη θανατική ποινή.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM
Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Διεθνή / Πλημμύρες και απόγνωση στη Γάζα - Οι κάτοικοι περιμένουν το επόμενο βήμα του ειρηνευτικού σχεδίου

Δύο μήνες μετά την επιβολή εκεχειρίας από τις ΗΠΑ, η Γάζα είναι καθηλωμένη στην πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο χειμώνας πλησιάζει στον πολύπαθο παλαιστινιακό θύλακα
THE LIFO TEAM