Ο Tραμπ σπάει το ρεκόρ 130 χρόνων στις εκτελέσεις θανατοποινιτών πριν παραδώσει την εξουσία

Ο Tραμπ σπάει το ρεκόρ 130 χρόνων στις εκτελέσεις θανατοποινιτών πριν παραδώσει την εξουσία Facebook Twitter
Tραμπ: Εκτελέσεις θανατοποινιτών πριν παραδώσει την εξουσία - Ο πιο «παραγωγικός» πρόεδρος των τελευταίων 130 ετών (EPA)
0

Οι ημέρες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο είναι μετρημένες αλλά η κυβέρνησή του κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει μια σειρά από ομοσπονδιακές εκτελέσεις.

Πέντε εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί πριν από την 20η Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ο Τραμπ αναμένεται να σπάσει ένα ρεκόρ 130 χρόνων από την παύση των εκτελέσεων εν μέσω προεδρικής μετάβασης της εξουσίας.

Εάν δε, πραγματοποιηθούν και οι πέντε, τότε ο Τραμπ θα είναι ο πιο «παραγωγικός» πρόεδρος σε επίπεδο εκτελέσεων σε διάστημα πάνω από έναν αιώνα καθώς θα έχει δώσει το πράσινο φως για τις εκτελέσεις 13 κρατουμένων από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Οι πέντε εκτελέσεις πρόκειται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, με τον 40χρονο Μπράντον Μπερνάρντ και τον 56χρονο Άλφρεντ Μπουρζουά. Και οι δύο έχει προγραμματιστεί να θανατωθούν σε φυλακή στο Terre Haute στην  Ιντιάνα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Ουίλιαμ Μπαρ είπε ότι το τμήμα της δικαιοσύνης απλώς υποστηρίζει τον υφιστάμενο νόμο.

Ωστόσο, οι επικριτές δήλωσαν ότι η κίνηση είναι ανησυχητική, καθώς έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι θα επιδιώξει να τερματίσει τη θανατική ποινή όταν αναλάβει εξουσία.

Η κατάσταση είναι «πραγματικά εκτός κανόνων, με έναν πολύ ακραίο τρόπο», δήλωσε η Ngozi Ndulue, διευθύντρια έρευνας στο μη κομματικό Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική ποινή.

Από τότε που η ομοσπονδιακή θανατική ποινή αποκαταστάθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1988, οι ομοσπονδιακές εκτελέσεις στις ΗΠΑ παρέμειναν σπάνιες.

Πριν αναλάβει δε, το αξίωμα ο Τραμπ, μόνο τρεις ομοσπονδιακές εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο αυτή.

Όλες έγιναν υπό τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, και μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν ήταν και ο Τίμοθι ΜακΒι, που καταδικάστηκε για βομβαρδισμό κτιρίων στην Οκλαχόμα Σίτι. Από το 2003, δεν υπήρξαν καθόλου ομοσπονδιακές εκτελέσεις.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ συνέχισαν να εκτελούν τρόφιμους σε κρατικές φυλακές, θανατώνοντας 22 κρατούμενους μόνο τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, και οι πολιτειακές εκτελέσεις έχουν επίσης πτωτική τάση.

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη έχει απομακρυνθεί από την πρακτική της θανατικής ποινής. Μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2019 διαπίστωσε ότι το 60% των Αμερικανών υποστήριξε την ισόβια κάθειρξη παρά τη θανατική ποινή για πρώτη φορά από την έναρξη της έρευνας πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

«Η δημόσια υποστήριξη κατά της θανατικής ποινής βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε η κ. Ndulue.

Ωστόσο, έχουν προκύψει επιπλέον ερωτήματα για τις μεθόδους εκτέλεσης, την προμήθεια των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις και το κόστος των δικαστικών μαχών και εφέσεων.

Η αλλαγές Τραμπ

 

Τον Ιούλιο του 2019, ο Μπαρ ανακοίνωσε τις προγραμματισμένες εκτελέσεις πέντε κρατουμένων, παρά τις επικρατούσες πρακτικές και την αντίθετη άποψη της κοινής γνώμης.

«Το Κογκρέσο ενέκρινε ρητά τη θανατική ποινή», δήλωσε ο ανώτερος νομικός αξιωματούχος της χώρας εκείνη την εποχή.

«Η υπηρεσία δικαιοσύνης τηρεί το κράτος δικαίου και το οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προωθήσουμε την ποινή που επιβάλλει το δικαστικό μας σύστημα».

Οι επιλεγμένοι τρόφιμοι είχαν καταδικαστεί για δολοφονία ή βιασμό παιδιών και ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Η κίνηση προκάλεσε έντονη κριτική από κορυφαίους Δημοκρατικούς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πιστεύουμε ότι (η θανατική ποινή) είναι μια αντισυνταγματικά αυθαίρετη τιμωρία, που θα έπρεπε να είχε καταργηθεί πριν από δεκαετίες», δήλωσε η Lisa Cylar Barrett, διευθύντρια πολιτικής του Ταμείου Νομικής Άμυνας της NCAAP.

Η δε, συγκεκριμένη επιλογή των κρατουμένων πυροδότησε κατηγορίες ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα.

Η πρώτη ομάδα εκτελέσεων αυτό το καλοκαίρι - κατά τη διάρκεια ενός κύματος διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού - ήταν όλοι λευκοί. Τώρα, τέσσερις από τους πέντε κρατουμένους που πρόκειται να δολοφονηθούν είναι Αφροαμερικανοί.

Η κ. Ndulue είπε ότι δεν πίστευε ότι ήταν «τυχαίο» ότι κανένας μαύρος κρατούμενος δεν είχε προγραμματιστεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «αυξημένης ευαισθητοποίησης για τις φυλετικές ανισότητες».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα η θανατική ποινή έχει επιβληθεί διαφορετικά ανάλογα με τη φυλή.

«Θα έπρεπε να επιστρέψουμε στο 1896 για να βρούμε άλλη μια χρονιά όπου υπήρχαν 10 ή περισσότερες εκτελέσεις», δήλωσε η Ndulue.

Ποιοι είναι οι προς εκτέλεση τρόφιμοι

Πέντε τρόφιμοι αναμένεται να εκτελεστούν πριν ο Τραμπ παραδώσει την εξουσία.

- Ο Μπράντον Μπερνάρντ καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο υπουργών νεολαίας το 1999, Τοντ και Στάτσι Μπάγλεϊ. Έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στις 10 Δεκεμβρίου, εν μέσω εκκλήσεων λόγω της μικρής ηλικίας του την εποχή που διέπραξε το έγκλημα.

- Ο Άλφρεντ Μπουρζουά είναι υπό θανατική ποινή για βασανιστήρια και ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της δύο ετών κόρης του. Έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 11 Δεκεμβρίου. 

- Η Λίζα Μοντγκόμερι στραγγάλισε μια έγκυο γυναίκα στο Μιζούρι πριν κόψει την κοιλιά της και απαγάγει το μωρό το 2004. Έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στις 12 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη από ξυλοδαρμούς ως παιδί και πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αντιμετωπίσει ομοσπονδιακή εκτέλεση στις ΗΠΑ από το 1953.

 

- Ο Κόρι Τζόνσον καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά ατόμων, που σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Η νομική ομάδα του Τζόνσον υποστήριξε ότι πάσχει από πνευματική αναπηρία, που σχετίζεται με σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Η εκτέλεση του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου.

 

- Ο Ντάστιν Τζον Χιγκς καταδικάστηκε για απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών το 1996 στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Ο Χιγκς δεν σκότωσε κανένα από τα θύματά του. Ο συγκατηγορούμενός του, Γουίλις Χέινς το έκανε, μετά από εντολή του Χιγκς. Ο Χέινς είπε ότι ο Χιγκς δεν τον απειλούσε, ούτε τον ανάγκασε να πυροβολήσει. Ο Χιγκς έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 15 Ιανουαρίου.

 

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM