ΗΠΑ: Νέο πλήγμα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Νέο πλήγμα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέο πλήγμα στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομόφυλα ζευγάρια και στα υπόλοιπα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Οι δικαστές έκριναν με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της Λόρι Σμιθ, μιας σχεδιάστριας ιστότοπων από το Ντένβερ, η οποία επικαλέστηκε τη χριστιανική της πίστη και προσέφυγε κατά νομοθεσίας της πολιτείας του Κολοράντο που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη θρησκεία, τη φυλή τους ή κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Ο συντηρητικός δικαστής Νιλ Γκόρσατς ανέφερε στην απόφαση ότι η νομοθεσία του Κολοράντο θα ανάγκαζε τη Σμιθ να δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο δεν πιστεύει, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.

«Η Πρώτη Τροπολογία αντιλαμβάνεται τις ΗΠΑ ως ένα πλούσιο και σύνθετο μέρος, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και να εκφράζονται όπως επιθυμούν, όχι όπως τους ζητά η κυβέρνηση», τόνισε στην απόφαση.

Αντιδράσεις από Μπάιντεν και φιλελεύθερους δικαστές για το πλήγμα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές ήταν αντίθετοι, με τη Σόνια Σοτομαγιόρ να υπογραμμίζει στο κείμενο διαφωνίας που συνέταξαν: «Σήμερα το Δικαστήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δίνει σε μια επιχείρηση το συνταγματικό δικαίωμα να αρνείται να εξυπηρετήσει μέλη μιας προστατευόμενης κοινωνικής τάξης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε την απόφαση.«Στην Αμερική κανένας δεν θα πρέπει να είναι θύμα διακρίσεων εξαιτίας του ποιου είναι ή του ποιον αγαπά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόφαση θα προκαλέσει νέο κύμα διακρίσεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ανησυχία για το μέλλον

Η Σμιθ είναι ευαγγελική χριστιανή και δηλώνει ότι πιστεύει πως γάμος μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Προσέφυγε προληπτικά εναντίον της πολιτείας Κολοράντο το 2016 καθώς, όπως ανέφερε, φοβήθηκε ότι θα τιμωρηθεί επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ομόφυλα ζευγάρια.

Εναντίον της ίδιας νομοθεσίας είχε προσφύγει και ένας χριστιανός ζαχαροπλάστης που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα γάμου για ένα ομόφυλο ζευγάρι. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον δικαίωσε το 2018, αλλά η τότε απόφαση δεν αναφερόταν ευρύτερα στις συνέπειες της νομοθεσίας επί της ελευθερίας του λόγου.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και πολλοί νομικοί προειδοποίησαν για την αλυσιδωτή αντίδραση που ενδέχεται να προκληθεί από τη νίκη της Σμιθ, καθώς θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να κάνουν διακρίσεις όχι μόνο λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αλλά και λόγω πιθανών σεξιστικών, ρατσιστικών ή αντιθρησκευτικών απόψεων.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM