ΗΠΑ: Νέο εργαλείο εντοπίζει όσους πάσχουν από άνοια - Εντοπίστηκαν 5,4 εκατ. πιθανοί ασθενείς

ΗΠΑ: Νέο εργαλείο εντοπίζει όσους πάσχουν από άνοια - Εντοπίστηκαν 5,4 εκατ. πιθανοί ασθενείς Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια δικαιούχοι κρατικής περίθαλψης ενδέχεται να πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή κάποια μορφή άνοιας, σύμφωνα με ερευνητές που εργάζονται για την ανάπτυξη του πρώτου εθνικού συστήματος επιτήρησης για την παρακολούθηση των νευρολογικών αυτών παθήσεων.

Μέχρι σήμερα, η έλλειψη ενός ευρέως αποδεκτού εργαλείου παρακολούθησης καθιστά δύσκολη την ακριβή εκτίμηση του επιπολασμού της άνοιας και των άμεσων δαπανών περίθαλψης, παρά τις εξελίξεις στην επιστημονική διάγνωση και διαχείριση της νόσου. Το νέο μοντέλο επιτήρησης, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 40 διαφορετικά κριτήρια, επιτρέπει την επαλήθευση των περιπτώσεων με βάση συμπτώματα όπως η αγγειακή άνοια ή η χρήση φαρμάκων για το Αλτσχάιμερ.

Οι περιπτώσεις άνοιας – όρος που καλύπτει γενικά την απώλεια γνωστικών ικανοτήτων – αναμένεται να τριπλασιαστούν παγκοσμίως έως το 2050, καθώς ο πληθυσμός γερνά. Το Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, κόστισε στην οικονομία των ΗΠΑ περίπου 321 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ένα νέο μοντέλο επιπολασμού και ένα κέντρο δεδομένων, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία την Τρίτη, αποτελούν το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός συστήματος απογραφής των ασθενειών, δήλωσε ο ερευνητής Kan Gianattasio από το NORC του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος συμμετείχε στην ηγεσία του έργου.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 9% των ασθενών έχουν στοιχεία τουλάχιστον πιθανής νόσου Αλτσχάιμερ ή σχετικής άνοιας. «Ασθενείς και οικογένειες χρειάζονται ουσιαστικούς πόρους για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Gianattasio στο Axios. «Ένα ολοκληρωμένο, εθνικό σύστημα επιτήρησης είναι κρίσιμο για τις προσπάθειες δημόσιας υγείας. Μέχρι τώρα, τέτοιο σύστημα δεν υπήρχε». Τα δεδομένα μπορούν επίσης να εντοπίσουν διαφορές στη διάγνωση και την ποιότητα της φροντίδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βρουν λύσεις, πρόσθεσε.

Η προσπάθεια, που χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και παρουσιάστηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές σκοπεύουν να ενημερώνουν τον ιχνηλάτη δεδομένων ετησίως.

Η διάγνωση της άνοιας παραμένει δύσκολη. Το μοντέλο του NORC ταξινομεί τους διαγνωστικούς κώδικες σε τρία επίπεδα ανάλογα με την πιθανότητα διάγνωσης άνοιας, ενώ εξαλείφει κωδικούς που χρησιμοποιούνται συχνά για λόγους χρέωσης, αλλά δεν είναι αξιόπιστοι δείκτες της ασθένειας. Ενώ η παρακολούθηση του Αλτσχάιμερ είναι σχετικά απλή, οι υπόλοιπες μορφές άνοιας προκαλούν παρόμοιες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνολική εικόνα της νόσου απαραίτητη, υπογράμμισε ο Gianattasio.

Το νέο μοντέλο καταδεικνύει ότι το 7,2% των δικαιούχων του Medicare το 2019 ήταν πολύ πιθανό να έχουν άνοια, το 1,9% πιθανότατα είχε άνοια και το 4,3% πιθανώς είχε άνοια. «Η επιτήρηση από μόνη της δεν είναι χρήσιμη αν δεν υπάρχει δράση βάσει των ευρημάτων», δήλωσε ο Terry Fulmer, πρόεδρος του John A. Hartford Foundation, το οποίο χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της φροντίδας των ηλικιωμένων. Ο Fulmer πρόσθεσε ότι απαιτούνται υψηλότερες αποζημιώσεις από το Medicare για να βελτιωθεί ουσιαστικά η φροντίδα των ασθενών με άνοια. Ανέφερε επίσης ένα οκταετές πειραματικό πρόγραμμα πληρωμών που ξεκίνησε τον Ιούλιο από το Κέντρο Medicare και Medicaid Services ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτή η προσέγγιση.

Με πληροφορίες από Axios

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM