ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ

ΗΠΑ: Η Βουλή ψήφισε και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ Facebook Twitter
Η Βουλή ψήφισε υπέρ και ζητά επίσημα από τον Πενς να αφαιρέσει την εξουσία από τον Τραμπ (EPA)
0

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του να ζητήσει επισήμως από τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία για να αφαιρέσει από τον Πρόεδρο Τραμπ την εξουσία, έπειτα από την υποκίνηση οπαδών του που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή τους στο Καπιτώλιο.

Συνοδευόμενοι από ένοπλους φρουρούς σε ένα βαριά οχυρωμένο Καπιτώλιο, οι βουλευτές υιοθέτησαν το μη δεσμευτικό μέτρο λίγο πριν τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Η τελική ψηφοφορία ανέδειξε 223 ψήφους υπέρ και 205 κατά του επίσημου αιτήματος προς τον Πενς να κηρύξει τον Τραμπ «ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να ασκήσει (ο Πενς) αμέσως εξουσίες ως αναπληρωτής πρόεδρος».

«Προσπαθούμε να του πούμε ότι έχει έρθει η ώρα έκτακτης ανάγκης της επίκλησης της 25ης Τροπολογίας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός του Μέριλαντ και συντάκτης του ψηφίσματος.

«Έφτασε στο κατώφλι μας. Εισέβαλε στον χώρο μας».

Μόνο ένας Ρεπουμπλικάνος, ο Άνταμ Κίσινγκερ από το Ιλινόις, ψήφισε υπέρ του άρθρου.

Η Βουλή προχώρησε στην ψηφοφορία αφού ο Πένς έστειλε επιστολή στην Πρόεδρο Νάνσι Πελόσι την Τρίτη αρνούμενος να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία, που θα έπαυε τον Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση είναι προς το καλύτερο συμφέρον του έθνους μας ή συμβαδίζει με το Σύνταγμά μας», έγραψε ο Πενς.

«Δεν θα υποχωρήσω τώρα στις προσπάθειες της Βουλής των Αντιπροσώπων να παίξουν πολιτικά παιχνίδια σε μια τόσο σοβαρή στιγμή στη ζωή του έθνους μας»

Σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι παρατάχθηκαν κατά της αντιπολίτευσης. Έκαναν ελάχιστα για να υπερασπιστούν τη συμπεριφορά του Τραμπ, αλλά υποστήριξαν ότι το Κογκρέσο δεν είχε κανένα ρόλο να πει στον αντιπρόεδρο τι να κάνει.

«Ο αντιπρόεδρος έδωσε την απάντησή του, προτού θέσετε την ερώτηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Νταν Μπίσοπ, Δημοκρατικός της Βόρειας Καρολίνας. «Το τελεσίγραφο σας προκαλεί βία σε ένα βασικό χαρακτηριστικό της δομικής αρχιτεκτονικής του Συντάγματος».

Οι Δημοκρατικοί σχεδίασαν να επανασυναντηθούν την Τετάρτη για να ψηφίσουν για ένα μόνο άρθρο κατηγορίας που αποδίδει στον Τραμπ «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι οπαδοί του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εισέβαλαν στην έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί, μεταξύ τους και ένας αστυνομικός του Καπιτώλιου.

Κάθε Δημοκρατικός γερουσιαστής αναμενόταν ότι θα ψηφίσει υπέρ  της κατηγορίας ενώ υπήρξαν και Ρεπουμπλικάνοι που φάνηκε ήδη ότι θα στήριζαν, αν και όχι έπειτα από επίσημη γραμμή, την πρόταση που θα οδηγούσε στην αποπομπή Τραμπ.

Με πληροφορίες των New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM