Ο Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για να παυθεί ο Τραμπ

Ο Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για να παυθεί ο Τραμπ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του -επτά ημέρες πριν από το πέρας της θητείας του.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την ιστορική δεύτερη παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο κ. Πενς σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

Η εξέλιξη, λίγο πριν το σώμα ψηφίσει απόφαση με την οποία καλεί τον κ. Πενς να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, εγγυάται ότι οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ («υποκίνηση στάσης»), καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment).

Η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι - κόρη του Ρεπουμπλικάνου πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι -, η οποία θεωρείται τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προστέθηκε εξάλλου στα μέλη της ΚΟ του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι θα ταχθούν υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Τσέινι ερίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», προτού συμπληρώσει: «θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Παράλληλα, την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου.

Κατά πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται κατ' ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ φέρεται να εκφράζει κατ' ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για το GOP να απαλλαγεί από τον επιχειρηματία των ακινήτων. Η στάση των δύο πολιτικών δείχνει, σημειώνουν οι Τάιμς, ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται.

Μολαταύτα, συνεχίζει να μην είναι βέβαιο ότι η Γερουσία θα κρίνει ένοχο τον Τραμπ και θα τον παύσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM