Ο Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για να παυθεί ο Τραμπ

Ο Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για να παυθεί ο Τραμπ Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αρνήθηκε να επικαλεστεί την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να απομακρυνθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του -επτά ημέρες πριν από το πέρας της θητείας του.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την ιστορική δεύτερη παραπομπή του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο κ. Πενς σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

Η εξέλιξη, λίγο πριν το σώμα ψηφίσει απόφαση με την οποία καλεί τον κ. Πενς να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, εγγυάται ότι οι Δημοκρατικοί θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ («υποκίνηση στάσης»), καθώς του προσάπτουν την ευθύνη για την αιματηρή εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου. Θα πρόκειται για μια ιστορική δεύτερη παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία (impeachment).

Η βουλεύτρια Λιζ Τσέινι - κόρη του Ρεπουμπλικάνου πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι -, η οποία θεωρείται τρίτη στην ιεραρχία της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προστέθηκε εξάλλου στα μέλη της ΚΟ του κόμματος που ανακοίνωσαν ότι θα ταχθούν υπέρ της παραπομπής του κ. Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Τσέινι ερίζει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε αυτόν τον όχλο κι άναψε τη φωτιά της επίθεσης στο Καπιτώλιο», προτού συμπληρώσει: «θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του προέδρου».

Παράλληλα, την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα τηρήσει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Άνταμ Κίνζινγκερ, από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου.

Κατά πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα New York Times, ο επικεφαλής της ΚΟ των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται κατ' ιδίαν να καλέσει τα μέλη να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ φέρεται να εκφράζει κατ' ιδίαν ικανοποίηση για την παραπομπή του Τραμπ, καθώς θεωρεί πως κάνει ευκολότερο για το GOP να απαλλαγεί από τον επιχειρηματία των ακινήτων. Η στάση των δύο πολιτικών δείχνει, σημειώνουν οι Τάιμς, ότι η μάχη για τον έλεγχο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα κλιμακώνεται.

Μολαταύτα, συνεχίζει να μην είναι βέβαιο ότι η Γερουσία θα κρίνει ένοχο τον Τραμπ και θα τον παύσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM