ΗΠΑ: Εκτελέσεις με drone από τον αμερικανικό στρατό - Δίωξη για τις αποκαλύψεις

ΗΠΑ: Εκτελέσεις με drone από τον αμερικανικό στρατό - Δίωξη για τις αποκαλύψεις Facebook Twitter
EPA
0

Ένας πρώην αναλυτής της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) συνελήφθη, χθες στις ΗΠΑ, για την υποκλοπή και την αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού, σχετικά με ένα μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για εκτελέσεις «στόχων» με drone. 

Τα απόρρητα έγγραφα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα The Intercept, του δημοσιογράφου με τον οποίο ο 31χρονος αναλυτής Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ βρισκόταν σε επαφές από το 2013, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Χέιλ είχε εργαστεί στο παρελθόν και για την Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία Πληροφοριών (NGA). Στη λιτή ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών, αποφεύγεται η ονομαστική αναφορά στον δημοσιογράφο και στον ιστότοπο αλλά όπως σχολιάζει και το πρακτορείο Reuters η περιγραφή «φωτογραφίζει» το Intercept του Τζέρεμι Σάχιλ. 

Τον Οκτώβριο του 2015, το Intercept είχε δημοσιεύσει τα περίφημα Drone Papers, όπου τόσο ο Σάχιλ όσο και άλλοι δημοσιογράφοι ανέλυαν σε μία σειρά από άρθρα τις απόρρητες πληροφορίες, με την πηγή τους να διαμηνύει ότι οι Αμερικανοί πολίτες «έχουν δικαίωμα να κατανοήσουν τους τρόπους που οι "ανθρώπινοι στόχοι" έμπαιναν στις λίστες των εκτελέσεων και δολοφονούνταν» από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα δολοφονιών με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε χώρες όπως η Υεμένη, το Αφγανιστάν και η Σομαλία, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Χέιλ συνάντησε για πρώτη φορά τον Σάχιλ σε μία βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον τον Απρίλιο του 2013 και, αργότερα, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του Dirty Wars. Ο Χέιλ υπήρξε, μεταξύ άλλων, στέλεχος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας και, από το 2009 ως το 2013, που εργαζόταν για την NSA στο Αφγανιστάν, συμμετείχε σε πολλά «χειρουργικά» πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Ο Χέιλ είναι το τρίτο άτομο που κατηγορείται για διαρροές απόρρητων πληροφοριών από τον αμερικανικό στρατό, μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ που έδωσε απόρρητα έγγραφα στον ιστότοπο Wikileaks την περίοδο 2010-2011 και τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπάλληλο της NSA, που το 2013 αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα διεθνών παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ, πριν διαφύγει στη Ρωσία.

O Χέιλ κατηγορείται για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας που ισχύει από τον Α' παγκόσμιο πόλεμο και ποινικοποιεί την αποκάλυψη δυνητικά επικίνδυνων μυστικών εθνικής ασφάλειας σε οποιονδήποτε δεν είναι εξουσιοδοτημένος. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 50 ετών. Η Τζέσελιν Ραντάκ, δικηγόρος του Χέιλ, δήλωσε από την πλευρά της στο Reuters ότι η δίωξη του πελάτη της, γίνεται στο πλαίσιο μιας «συντονισμένης καμπάνιας», με στόχο την απόκρυψη των πληροφοριών από τους πολίτες για τα μερικά από τα πιο αμφιλεγόμενα προγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM