ΗΠΑ: 550 γυναίκες μηνύουν την Uber για σεξουαλικές επιθέσεις

ΗΠΑ: 550 γυναίκες μηνύουν την Uber για σεξουαλικές επιθέσεις Facebook Twitter
0

Μήνυση κατά της Uber κατέθεσαν 550 γυναίκες στις ΗΠΑ, που φέρεται να δέχθηκαν σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της εταιρείας.

Η κατάθεση περιλαμβάνει καταγγελίες γυναικών επιβατών που «απήχθησαν, κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, βιάστηκαν, φυλακίστηκαν, καταδιώχθηκαν, παρενοχλήθηκαν ή με άλλο τρόπο δέχθηκαν επίθεση από οδηγούς της Uber».

Η υπόθεση κατατέθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κομητείας του Σαν Φρανσίσκο.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι ένα φρικτό έγκλημα και λαμβάνουμε κάθε αναφορά στα σοβαρά», δήλωσε εκπρόσωπος της Uber στο BBC.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, γι' αυτό η Uber έχει δημιουργήσει νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο τους επιζώντες και είναι πιο διαφανής σε ό,τι αφορά σε σοβαρά συμβάντα. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις εκκρεμείς αναφορές, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της δουλειάς μας», πρόσθεσε.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους της εταιρείας Slater Slater Schulman, αναφέρει ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις έγιναν σε «πολλές πολιτείες».

Ανέφερε επίσης ότι «διερευνώνται ενεργά» τουλάχιστον άλλες 150 πιθανές υποθέσεις.

Η μήνυση αναφέρει ότι ήδη από το 2014 η Uber αντιλήφθηκε ότι οι οδηγοί της επιτίθεντο σεξουαλικά και βίαζαν γυναίκες επιβάτες. Ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία η εταιρεία έδινε προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας των πελατών».

«Ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber βασίζεται στο να προσφέρει στους ανθρώπους μια ασφαλή μετακίνηση προς το σπίτι, αλλά η ασφάλεια των επιβατών δεν ήταν ποτέ το μέλημά της - η ανάπτυξή της ήταν σε βάρος της ασφάλειας των επιβατών τους», δήλωσε ο Adam Slater, ιδρυτικός συνεργάτης της Slater Slater Schulman.

Τον περασμένο μήνα, η Uber δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση Ασφάλειας των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι υπήρξαν 998 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων 141 καταγγελιλων για βιασμούς, το 2020.

Στην έκθεση, η εταιρεία είπε ότι είχε λάβει συνολικά 3.824 καταγγελίες για τις πέντε πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ 2019 και 2020.

Η πρώτη έκθεση ασφάλειας της εταιρείας, η οποία περιγράφει περιστατικά από το 2017 έως το 2018, εντόπισε 5.981 αναφορές σεξουαλικής επίθεσης.

Οι πιο σοβαρές κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης της Uber κυμαίνονται από «μη συναινετικό φιλί ενός μη σεξουαλικού μέρους του σώματος» έως «μη συναινετική σεξουαλική διείσδυση» ή βιασμό.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ