Η Interpol ανακοίνωσε την εξάρθρωση κυκλωμάτων απομιμήσεων εμβολίων του κορωνοϊού, στην Κίνα και τη Ν. Αφρική.

 

Στις επιχειρήσεις στις δύο χώρες κατασχέθηκαν χιλιάδες δόσεις εμβολίων «μαϊμού», αλλά η Interpol έκανε λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου».

 

Στη Ν. Αφρική κατασχέθηκαν περίπου 400 αμπούλες- που αντιστοιχούν σε σχεδόν 2.400 δόσεις- σε αποθήκη στο Γκέρμιστον. Στον ίδιο χώρο οι αρχές εντόπισαν μεγάλη ποσότητα απομιμήσεων μασκών 3Μ. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έγιναν τέσσερις συλλήψεις. Οι τρεις είναι Κινέζοι και ο ένας από τη Ζάμπια.

 

Interpol: Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα απομιμήσεων εμβολίων σε Κίνα και Ν. Αφρική- «Μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

 

Στην Κίνα, η αστυνομία έκανε εφόδους σε χώρους παρασκευής απομιμήσεων εμβολίων και συνέλαβε περίπου 80 υπόπτους. Επίσης, κατασχέθηκαν περισσότερα από 3.000 εμβόλια «μαϊμού».

 

«Αν και καλωσορίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά το έγκλημα που σχετίζεται με τα εμβόλια του κορωνοϊού», δήλωσε ο γ.γ. της Interpol, Γιούργκεν Στοκ.

 

Η Interpol είχε εκδώσει ήδη προειδοποίηση ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού είναι στόχος εγκληματικών δικτύων. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν επιπλέον αναφορές για διανομή εμβολίων «μαΐμου» και απόπειρες εξαπάτησης δομών υγείας, όπως γηροκομεία.

 


Με αφορμή τις επιχειρήσεις σε Ν. Αφρική και Κίνα, η
Interpol προειδοποίησε ξανά τους πολίτες ότι κανένα εγκεκριμένο εμβόλιο δεν πωλείται στο διαδίκτυο. «Οποιοδήποτε εμβόλιο διαφημίζεται σε ιστοσελίδες δεν θα είναι νόμιμο, δεν θα έχει ελεγχθεί και μπορεί να είναι επικίνδυνο», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.Παράλληλα τονίζει πως
οποιοσδήποτε αγοράζει τέτοια σκευάσματα βάζει τον εαυτό του σε κίνδυνο και δίνει τα χρήματά του στο οργανωμένο έγκλημα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr