Δύο σπάνιοι νεαροί ρινόκεροι της Ιάβας – από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον κόσμο – εντοπίστηκαν  από κάμερες πρόσφατα σε ένα εθνικό πάρκο της Ινδονησίας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα.

 

Εικόνες από τα δύο μικρά, ηλικίας περίπου τριών μηνών έως ενός έτους, ελήφθησαν τον Μάρτιο από κάμερες που υπάρχουν στο εθνικό πάρκο Ουζούνγκ Κουλόν.

 

Το πάρκο αυτό των 51.000 στρεμμάτων στο δυτικό άκρο της Ιάβας είναι το τελευταίο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει το είδος αυτό.

 

«Η ομάδα παρακολούθησης των ρινόκερων εξασφάλισε τις εικόνες από τις 150 κάμερες που βρίσκονται κρυμμένες στην χερσόνησο Ουζούνγκ Κουλόν», δήλωσε ο διευθυντής των εθνικών πάρκων της Ινδονησίας, Ανγκόνο.

 

«Φέτος δύο μικρά εντοπίστηκαν από τις κάμερες και πέρυσι άλλα δύο είχαν επίσης βιντεοσκοπηθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος όπως πολλοί Ινδονήσιοι έχει ένα μόνο όνομα.

 

 

Έπειτα από χρόνια μείωσης, ο συνολικός πληθυσμός των ρινόκερων της Ιάβας υπολογίζεται σε 73.

 

Ο πληθυσμός των ρινόκερων αυτού του είδους ανερχόταν άλλοτε σε χιλιάδες σε όλη την νοτιοανατολική Ασία ως την Ινδία και την Κίνα, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε εξαιτίας της λαθροθηρίας και της εισβολής των ανθρώπων στις ζώνες στις οποίες ζούσαν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ