Η βία μπορεί να είναι μια ορθολογική απάντηση στο ρατσισμό και για ορισμένες κοινότητες είναι ο μόνος τρόπος για να προκληθεί αλλαγή, αναφέρει το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

 

Το ίδρυμα, το οποίο προστατεύει την κληρονομιά του Νέλσον Μαντέλα, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι η βία συχνά απορρίπτεται εύκολα ως έργο εξτρεμιστών ή εγκληματιών, όταν μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού υπολογισμού από κοινότητες που «βλέπουν ότι μόνο μια τέτοια ενέργεια προκαλεί την επιθυμητή απόκριση από το κράτος».

 

«Όταν οι κοινότητες έρχονται αντιμέτωπες με ανθεκτική δομική βία και επιθέσεις στο σώμα τους, θα προκύψουν βίαιες αντιδράσεις... Η χρήση βίας μπορεί να είναι ορθολογική και προσεκτικά στοχευμένη», συνεχίζει η δήλωσή.

 

Ο βίαιος αγώνας βοήθησε να τερματιστεί ένα σύστημα ρατσισμού και διακρίσεων των μειονοτήτων στη Νότια Αφρική.

 

Ωστόσο, 26 χρόνια μετά το τέλος του Απαρτχάιντ, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει φυλετικές εντάσεις και μαζικές ανισότητες, με το ίδρυμα να λέει ότι η δημοκρατία δεν «έχει εξασφαλίσει ακόμη ότι οι ζωές των μαύρων είναι τόσο σημαντικές όσο και των λευκών».

 

Τόνισε δε, την περίπτωση του Κόλινς Κόσα, ενός άνδρα που πέθανε πρόσφατα στη Νότια Αφρική μετά από φερόμενους ξυλοδαρμούς από στρατιώτες εν μέσω καραντίνας στη χώρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

«Τώρα είναι η ώρα για μια νηφάλια αξιολόγηση μιας ανθεκτικής λευκής υπεροχής στη χώρα μας, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Πρέπει να υπολογίσουμε το γεγονός ότι δομικές και άλλες μορφές βίας θα προκαλέσουν βία», ανέφερε.

 

«Ωστόσο, δεν αρνούμαι ότι σχεδίασα σαμποτάζ. Δεν το σχεδίασα με πνεύμα απερισκεψίας, ούτε επειδή έχω αγάπη για τη βία. Το σχεδίασα ως αποτέλεσμα μιας ήρεμης και νηφάλιας αξιολόγησης της πολιτικής κατάστασης που είχε προκύψει μετά από πολλά χρόνια τυραννίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης του λαού μου από τους λευκούς» αναφέρει η ανακοίνωση επισημαίνοντας τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα.

 

Με πληροφορίες από το Reuters/nelsonmandela