Ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην θυμάται μία από τις τελευταίες αποφάσεις που πήρε ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Όμως, ο Αλεσάντρο Μπατσόνι πιθανότατα θα διηγείται για καιρό πώς εκείνος, ένας εστιάτορας από τη Βερόνα, βρέθηκε ξαφνικά στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων.

 

Το 2019 η διοίκηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA. Στις 19 Ιανουαρίου, την τελευταία πλήρη ημέρα της θητείας του Τραμπ, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε έναν Αλεσάντρο Μπατσόνι- συνονόματο του ιδιοκτήτη εστιατορίου- με την κατηγορία ότι συνδέεται με δίκτυο το οποίο προσπαθεί να παρακάμψει τις αποφάσεις σε βάρος της PDVSA.

 

Κατά συνέπεια, μπήκαν στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ εταιρείες που συνδέονται με τον Μπατσόνι. Κάπως έτσι, από λάθος, βρέθηκε και το εστιατόριο της Βερόνας σε αυτό τον κατάλογο.

 


Τελικά, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε ότι είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα εταιρείες που ανήκαν σε άλλους ανθρώπους και όχι στον Μπατσόνι στον οποίο επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Έτσι, αυτή την εβδομάδα αναγνωρίστηκε το λάθος και το εστιατόριο αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των κυρώσεων.

 

«Έλυσαν το πρόβλημα. Δεν εμπλέκομαι πλέον. Ήταν λάθος… ευτυχώς όλα λύθηκαν μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

 

Ειδικοί λένε πως τέτοιου είδους λάθη συμβαίνουν συχνά και μπορεί να κοστίσουν ακριβά. Είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες δίνεται εντολή σε τράπεζες να «παγώσουν» τους λογαριασμούς φυσικών προσώπων και εταιρειών που μπαίνουν λανθασμένα στο στόχαστρο.

 

«Συχνά οι στόχοι είναι απολύτως αθώοι, αλλά ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις τους μπορεί να είναι καταστροφικός. Μπορεί να χρειαστούν μήνες και αρκετά χρήματα για να ξεκαθαρίσει αυτό» δήλωσε στο BBC ο Νίκολας Τέρνερ, δικηγόρος της Steptoe & Johnson στο Χονγκ Κονγκ.

 

«Θεωρούμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση σε ανώτερες πληροφορίες για τους ανθρώπους που βάζει στο στόχαστρο, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Μερικές φορές η κυβέρνηση χρησιμοποιεί πληροφορίες που μπορεί να βρει ο καθένας στο διαδίκτυο. Αν αυτές δεν επαληθευτούν ορθώς, είναι εύκολο να γίνει λάθος», συμπλήρωσε ο ίδιος.Τον Ιανουάριο η απερχόμενη διοίκηση Τραμπ είχε επιβάλει νέες κυρώσεις και σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ανάμεσά τους η Xiaomi.

 

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο, η εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο επειδή έχουν σχέσεις με τον στρατό της Κίνας, ή επειδή παραδίδουν δεδομένα στην κυβέρνηση.

 

Όμως, τον προηγούμενο μήνα η Xiaomi εξασφάλισε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα εναντίον κάποιων κυρώσεων, επειδή δικαστήριο έκρινε ότι ήταν ανεπαρκείς οι αποδείξεις περί σύνδεσης της εταιρείας με τον κινεζικό στρατό.

 

«Αν τέτοια λάθη μπορούν να συμβούν με μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως Xiaomi, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μικρότεροι "παίκτες" βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Δυστυχώς, μπορεί να μην έχουν τους πόρους της Xiaomi για να το αντιμετωπίσουν», σχολίασε με νόημα ο Τέρνερ.