ΙΑΕΑ: Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται πως έχει θέσει ξανά σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα

Yongbyon: UN says North Korea appears to restart nuclear reactor Facebook Twitter
Η αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά εκτιμά πως ο αντιδραστήρας της Γιονγκμπιόν στη Βόρεια Κορέα βρίσκεται ξανά σε λειτουργία - Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει επανακκινήσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με έκθεση της ατομικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών. 


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιστεύεται πως στο πυρηνικό αυτό συγκρότημα παράγεται πλουτώνιο - το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. 
 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκδιώχθηκε από την Πιονγιάνγκ το 2009, ωστόσο έκτοτε βασίζεται στις δορυφορικές της εικόνες για να αξιολογεί την κατάσταση στη χώρα. 

Σύμφωνα με την εκτίμησή της, από τον Ιούλιο ο αντιδραστήρας απορρίπτει κρύο νερό, κάτι που υποδεικνύει πως βρίσκεται σε λειτουργία. 

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη, από τον Δεκέμβριο του 2018, δραστηριότητας στον αντιδραστήρα, λίγους μήνες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη. 


Παράλληλα, η ΙΑΕΑ έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για ένα ραδιοχημικό εργαστήριο στο ίδιο συγκρότημα που επανα-επεξεργάζεται πυρηνικό καύσιμο που έχει ήδη χργησιμοποιηθεί. 

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της υπηρεσίας, το εργαστήριο λειτουργεί εδώ και πέντε μήνες. 

Η Γιονγκμπιόν (Yongbyon), πυρηνικές εγκαταστάσεις με αντιδραστήρα 5 μεγκαβάτ, παρακολουθείται στενά εδώ και καιρό από τους ειδικούς, σε μια προσπάθεια εκτίμησης της ποσότητας όπλων που είναι ικανή να παράγει η Βόρεια Κορέα. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Διεθνή / Ο μυστικός στρατός του Πούτιν: Ένας μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ αποκαλύπτει

Ούτε η Μόσχα δεν αρνείται πλέον την ύπαρξη της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων "Βάγκνερ". Για πρώτη φορά ένας μαχητής ρίχνει φως με ένα βιβλίο στη δράση του σκιώδους στρατού του Κρεμλίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ