Η Σλοβενία απαγόρευσε την είσοδο δύο ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών

Η Σλοβενία απαγόρευσε την είσοδο δύο ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε δύο υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, τους Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (Δημόσιας Ασφάλειας) και Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών), βασικά στελέχη του ακροδεξιού μπλοκ της κυβέρνησης Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τους personae non gratae.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μέτρο λαμβάνεται εξαιτίας «δηλώσεων που υποστηρίζουν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ενθαρρύνουν την ακραία βία και συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόκειται για την πρώτη φορά που κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζει απαγόρευση εισόδου σε Ισραηλινούς αξιωματούχους λόγω της στάσης τους για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Πρωτιά στην ΕΕ» – Αντίδραση με συμβολικό και πολιτικό βάρος

«Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αυτού του είδους στην ΕΕ – είμαστε κατά κάποιον τρόπο οι πρωτοπόροι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Τάνια Φαγιόν. «Στέλνουμε σαφές μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση: η σφαγή αθώων πολιτών πρέπει να σταματήσει».

Οι δύο Ισραηλινοί υπουργοί έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, ενώ κατηγορούνται από διεθνείς παρατηρητές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υποκινούν πολιτική «εθνοκάθαρσης» στη Γάζα και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το σλοβενικό μέτρο ακολουθεί αντίστοιχες κινήσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία, οι οποίες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στους δύο υπουργούς από τον Ιούνιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τότε εκφράσει την αντίθεσή τους, χωρίς να επιβάλουν παρόμοια μέτρα.

Η Σλοβενία ενισχύει το παλαιστινιακό μέτωπο στην Ευρώπη

Η Σλοβενία είχε ήδη αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος το 2024, μαζί με την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία. Η πρόεδρος της χώρας, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν έκανε λόγο για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρότι περίπου 150 κράτη ανά τον κόσμο αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος, η πλειονότητα των δυτικών χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, δεν έχουν ακολουθήσει ακόμη αυτό το βήμα.

Ο απολογισμός του πολέμου

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, με 1.219 νεκρούς – στην πλειονότητά τους άμαχοι – σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Από την πλευρά της Γάζας, τουλάχιστον 58.573 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί – εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι άμαχοι – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοιχεία τα οποία ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.

Καθώς η διεθνής πίεση εντείνεται, η ενέργεια της Σλοβενίας ανοίγει τον δρόμο για νέες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις σε ένα ζήτημα που βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στο Ισραήλ και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

Διεθνή / Συγγνώμη από το Ισραήλ για το πλήγμα σε καθολική εκκλησία στη Γάζα – Σφοδρή καταδίκη από το Βατικανό

«Το Ισραήλ λυπάται βαθύτατα που μια άστοχη βολή χτύπησε την εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα. Κάθε αθώα ζωή που χάνεται είναι μια τραγωδία», δήλωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / «Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

Το Βερολίνο στέλνει ηχηρό μήνυμα απόρριψης στο σχέδιο της Κομισιόν – Προειδοποιεί για «λάθος σήμα» σε επιχειρήσεις και ζητά εξορθολογισμό δαπανών
LIFO NEWSROOM