Η Σκωτία ξεκαθαρίζει: Θα παρέμβουμε στο Brexit

Η Σκωτία ξεκαθαρίζει: Θα παρέμβουμε στο Brexit Facebook Twitter
0

Η Σκωτία θα παρέμβει κατά της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη νομική διαμάχη για την εξασφάλιση της έγκρισης του κοινοβουλίου πριν μπορέσει να ξεκινήσει το επίσημο διαζύγιο της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία με την επίσημη ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης της Λισαβόνας πριν το τέλος του επόμενου Μαρτίου. Η Μέι υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα αμφισβητεί το δικαίωμά της να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους βουλευτές.

 

«Η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν δοθεί στη Σκοτία και θα στερήσει από τη Σκοτία δικαιώματα και ελευθερία», δήλωσε η Στέρτζον σε δημοσιογράφους.

 

«Αναγνωρίζω και σέβομαι τα δικαιώματα της Αγγλίας και της Ουαλίας να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μια απόπειρα να ασκηθεί βέτο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η δημοκρατική βούληση του λαού της Σκοτίας…. δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί», δήλωσε.

 

«Θα πρέπει να απαιτηθεί νομοθεσία στο Γουέστμινστερ και θα πρέπει να ζητηθεί η συναίνεση του Κοινοβουλίου της Σκοτίας μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50», πρόσθεσε.

 

Η Στέρτζον είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Σκοτίας θα καταθέσει επίσημη αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ