No.1

Η Ρωσία μειώνει στο ένα τρίτο τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος

Η Ρωσία μειώνει στο ένα τρίτο τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος Facebook Twitter
0

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, συγκριτικά με τα 150 της περασμένης χρονιάς, όπως ενημέρωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. 

Οι ρωσικές προμήθειες ενέργειας προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, εν μέσω της αντιπαράθεσης και των σαρωτικών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. 

Η Μόσχα προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε. πριν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 9%, καθώς η Μόσχα έχει μειώσει τις προμήθειες, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν από τις κυρώσεις. 

Σήμερα, Πέμπτη, η Gazprom σημείωσε πως οι προμήθειες σε χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) έχει πέσει σημαντικά, σε σχέση με την περσινή χρονιά. 

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό φυσικό αέριο σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας αλλά και για να τιμωρηθεί η Μόσχα για τις ενέργειές της. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει, μάλλον, μακρινό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν θα σταματήσουν πλήρως οι εξαγωγές. 

Ανώτερο στέλεχος της Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την Ευρώπη όσον αφορά στο ρωσικό φυσικό αέριο. 

«Δεν υπάρχει χώρα που να μπορεί να παρέχει πόρους συγκρίσιμους με τους πόρους των κοιτασμάτων στη Σιβηρία και στη χερσόνησο Yamal» δήλωσε σε συνέδριο ο Όλεγκ Ακσιούτιν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημέρωσε πως η Ε.Ε. προτείνει να οριστεί πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ έστειλε και νέο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη» είπε. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM