Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση ερευνών για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για χρηματοδότηση ερευνών για βιολογικά όπλα στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρηματοδότησαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις σε ουκρανικά εργαστήρια.  

«Ο στόχος αυτών των χρηματοδοτημένων από το Πεντάγωνο βιολογικών ερευνών στην Ουκρανία ήταν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός κρυφής εξάπλωσης φονικών παθογόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρήκε «έγγραφα των υπαλλήλων ουκρανικών εργαστηρίων» που κάνουν λόγο για «μεταφορά ανθρώπινων βιοϋλικών που έχουν ληφθεί στην Ουκρανία προς ξένες χώρες έπειτα από αίτημα αμερικανών αντιπροσώπων».

Επίσης, ο Κονασένκοφ έκανε λόγο για «αμερικανικό σχέδιο», σχετικό με «μεταφορά παραγόντων παθογένειας από άγρια αποδημητικά πτηνά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και άλλες γειτονικές χώρες».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο «να διεξαγάγουν εργασίες σχετικά με τους παράγοντες παθογένειας πτηνών, νυκτερίδων και ερπετών το 2022 στην Ουκρανία», καθώς και σχετικά με «τη δυνατότητα εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και του άνθρακα».

«Στα εργαστήρια που έχουν δημιουργηθεί και χρηματοδοτούνται στην Ουκρανία, έγγραφα δείχνουν ότι πειράματα πραγματοποιήθηκαν με δείγματα κορωνοϊού νυχτερίδας», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος αξιωματούχος. 

Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο έχουν διαψεύσει την ύπαρξη στην Ουκρανία εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει από το 2018 τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν μυστικά βιολογικά πειράματα σε εργαστήριο της Γεωργίας.

Απαντώντας στους νέους ρωσικούς ισχυρισμούς, η Ουάσινγκτον τους χαρακτήρισε «γελοίους» και σημείωσε ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για να χρησιμοποιήσει χημικό ή βιολογικό όπλο. 

«Οι ρωσικές κατηγορίες είναι παράλογες, γελοίες και- όπως θα έλεγε ο Ιρλανδός καθολικός παππούς μου- ένα μάτσο κουραφέξαλα. Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό. Κλασική ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. 

Η Ρωσία «επενδύει στο να εφευρίσκει ψευδή προσχήματα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις δικές της φριχτές ενέργειες στην Ουκρανία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. 

Ψευδείς χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Μόσχας και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Η Ρωσία είναι αυτή που έχει μακρόχρονο και κατά καταγεγραμμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων αποπειρών δολοφονιών και δηλητηριάσεων πολιτικών εχθρών του Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι», έγραψε στο Twitter. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ