Η Ρωσία αρνείται ότι προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία αρνείται ότι προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ από την Αίγυπτο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σε ομιλία του στους πρεσβευτές του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, είπε ότι τα κράτη της Δύσης διαστρεβλώνουν την αλήθεια σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Κατηγόρησε δε, τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της σε άλλους.

Είπε ότι η «επιθετικότητα» των δυτικών εθνών στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δείχνει ένα απλό συμπέρασμα: «Δεν πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης.

»Λένε ότι όλοι πρέπει να υποστηρίξουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασισμένη σε κανόνες και οι κανόνες γράφονται ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση που θέλει να επιλύσει η Δύση προς όφελός της».

Μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου και της Αφρικής πλήττεται σοβαρά από τις ελλείψεις σιτηρών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα μια συμφωνία ορόσημο μεταξύ των δύο χωρών, την περασμένη Παρασκευή για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας κρέμεται από μία κλωστή μετά την επίθεση της Ρωσίας σε στόχους στο λιμάνι της Οδησσού χθες.

Ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί τρία αφρικανικά έθνη για να κερδίσει την υποστήριξή τους εν μέσω οργής της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Η Αίγυπτος έχει σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει σιτάρι, όπλα και - τουλάχιστον μέχρι την ρωσική εισβολή- μεγάλο αριθμό τουριστών.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Σούκρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Δύση παρατείνει τη σύγκρουση παρόλο που καταλαβαίνει «ποιο θα είναι το τέλος».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τοπικές εφημερίδες ενόψει της περιοδείας του, ο ίδιος είπε ότι η χώρα του πάντα «υποστήριζε ειλικρινά τους Αφρικανούς στον αγώνα τους για ελευθερία από τον αποικιακό ζυγό».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία εκτιμά την «ισορροπημένη θέση» των Αφρικανών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Όμως, στο άρθρο του, ο Λαβρόφ απέρριψε την κατηγορία ότι η Ρωσία «εξάγει πείνα» και κατηγόρησε τη δυτική προπαγάνδα.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν επιδεινώσει τις «αρνητικές τάσεις» στη διεθνή αγορά τροφίμων που προήλθαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να πείσει τις αφρικανικές χώρες ότι είναι καλύτερα να προσεγγίσουν τη Ρωσία παρά τη Δύση - χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «θα σας βοηθήσουμε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης».

Η Αίγυπτος ήταν ο πρώτος σταθμός του Λαβρόφ σε μία σύντομη περιοδεία στην Αφρική. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αιθιοπία, την Ουγκάντα ​​και το Κονγκό.

Σημειώνεται δε, ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συνήθως προμηθεύουν πάνω από το 40% του σιταριού της Αφρικής, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η Αίγυπτος είναι συνήθως μεγάλος καταναλωτής ουκρανικού σιταριού. Το 2019, εισήγαγε 3,62 εκατομμύρια τόνους, περισσότερους από οποιαδήποτε χώρα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM