LIVE!

Η Ρωσία αρνείται ότι προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Ρωσία αρνείται ότι προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ από την Αίγυπτο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Σε ομιλία του στους πρεσβευτές του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, είπε ότι τα κράτη της Δύσης διαστρεβλώνουν την αλήθεια σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Κατηγόρησε δε, τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβάλει την κυριαρχία της σε άλλους.

Είπε ότι η «επιθετικότητα» των δυτικών εθνών στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δείχνει ένα απλό συμπέρασμα: «Δεν πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά για το μέλλον της παγκόσμιας τάξης.

»Λένε ότι όλοι πρέπει να υποστηρίξουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασισμένη σε κανόνες και οι κανόνες γράφονται ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση που θέλει να επιλύσει η Δύση προς όφελός της».

Μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου και της Αφρικής πλήττεται σοβαρά από τις ελλείψεις σιτηρών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα μια συμφωνία ορόσημο μεταξύ των δύο χωρών, την περασμένη Παρασκευή για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας κρέμεται από μία κλωστή μετά την επίθεση της Ρωσίας σε στόχους στο λιμάνι της Οδησσού χθες.

Ο Λαβρόφ θα επισκεφθεί τρία αφρικανικά έθνη για να κερδίσει την υποστήριξή τους εν μέσω οργής της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία. Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Η Αίγυπτος έχει σημαντικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει σιτάρι, όπλα και - τουλάχιστον μέχρι την ρωσική εισβολή- μεγάλο αριθμό τουριστών.

Μετά τις συνομιλίες του με τον Σούκρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι η Δύση παρατείνει τη σύγκρουση παρόλο που καταλαβαίνει «ποιο θα είναι το τέλος».

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τοπικές εφημερίδες ενόψει της περιοδείας του, ο ίδιος είπε ότι η χώρα του πάντα «υποστήριζε ειλικρινά τους Αφρικανούς στον αγώνα τους για ελευθερία από τον αποικιακό ζυγό».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία εκτιμά την «ισορροπημένη θέση» των Αφρικανών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Όμως, στο άρθρο του, ο Λαβρόφ απέρριψε την κατηγορία ότι η Ρωσία «εξάγει πείνα» και κατηγόρησε τη δυτική προπαγάνδα.

Πρόσθεσε ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν επιδεινώσει τις «αρνητικές τάσεις» στη διεθνή αγορά τροφίμων που προήλθαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ προσπάθησε να πείσει τις αφρικανικές χώρες ότι είναι καλύτερα να προσεγγίσουν τη Ρωσία παρά τη Δύση - χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «θα σας βοηθήσουμε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης».

Η Αίγυπτος ήταν ο πρώτος σταθμός του Λαβρόφ σε μία σύντομη περιοδεία στην Αφρική. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αιθιοπία, την Ουγκάντα ​​και το Κονγκό.

Σημειώνεται δε, ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συνήθως προμηθεύουν πάνω από το 40% του σιταριού της Αφρικής, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η Αίγυπτος είναι συνήθως μεγάλος καταναλωτής ουκρανικού σιταριού. Το 2019, εισήγαγε 3,62 εκατομμύρια τόνους, περισσότερους από οποιαδήποτε χώρα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM