Η PETA απαιτεί να μην επιτρέπεται να πίνουν αίμα κόμπρας οι Αμερικανοί πεζοναύτες στην ετήσια στρατιωτική άσκηση που γίνεται στη ζούγκλα, στην Ταϊλάνδη. 

 

Η οργάνωση υπέβαλε επίσημη καταγγελία για το θέμα στον επιθεωρητή του υπουργείου Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με την οποία ζητά όχι μόνο να απαγορευθεί η χρήση ζώων σε στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και να τιμωρούνται όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν. 

 

Η καταγγελία της PETA αφορά σκηνές που εκτυλίσσονται στην άσκηση που κάνουν κάθε άνοιξη οι Αμερικανοί στρατιώτες με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης, στη ζούγκλα. 

 

Αμερικανοί πεζοναύτες βγάζουν φωτογραφίες την ώρα που μαζεύονται γύρω από μία βασιλική κόμπρα, ένα από τα πιο δηλητηριώδη φίδια που μπορεί να συναντήσουν στη ζούγκλα. Στη συνέχεια, επευφημούν ο ένας τον άλλον, καθώς ο εκπαιδευτής κρατά το ερπετό πάνω από το στόμα τους και ρίχνει το αίμα του στη γλώσσα τους. «Ήταν παραδόξως γλυκό, δεν είχε τη γεύση αίματος», είχε πει ένας πεζοναύτης, αφού είχε πιει αίμα κόμπρας, το 2019. 

 

Η PETA απαιτεί να μην πίνουν αίμα κόμπρας οι Αμερικανοί πεζοναύτες, σε ασκήσεις στη ζούγκλα
Πηγή φωτό EPA

 

Οι διαμαρτυρίες της PETA δεν αφορούν μόνο την κατάποση αίματος φιδιού, αλλά και το γεγονός ότι οι πεζοναύτες τρώνε ταραντούλες, σκορπιούς και έντομα στην άσκηση, καθώς οι Ταϊλανδοί συνάδελφοί τους μοιράζονται μαζί τους συμβουλές επιβίωσης στην καρδιά της ζούγκλας, στη στρατιωτική άσκηση Cobra Gold. 

 

«Η φήμη του Σώματος δέχεται ένα πλήγμα κάθε φορά που κάποιος δείχνει μια φωτογραφία πεζοναύτη να πίνει αίμα κόμπρας», ανέφερε η Ίνγκριντ Τέιλορ, κτηνίατρος της PETA, σε ανακοίνωση με την οποία ζητά να «τερματιστεί η χρήση ζώων σε αυτό το αποτροπιαστικό τρόπο που θυμίζει πάρτι αδελφότητας», όπως και να επιπλήττεται κάθε ανώτατος αξιωματούχος που δίνει τέτοιες διαταγές σε πεζοναύτες. 

 

Με την επίσημη καταγγελία κλιμακώνονται οι προσπάθειες της PETA για την παύση της χρήσης ζωντανών ζώων στις ασκήσεις. Πέρυσι, είχε στείλει σχετικές επιστολές στον επικεφαλής του Σώματος των Πεζοναυτών και στον τότε υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ. 

 

Όμως, βίντεο από την περσινή άσκηση έδειξαν ότι οι πεζοναύτες συνεχίζουν να πίνουν αίμα φιδιού και να τρώνε πλάσματα της ζούγκλας. Τώρα, το γενικό γραφείο επιθεωρητή θα πρέπει να εξετάσει την καταγγελία και να αποφασίσει αν θα τη διερευνήσει. 

 

«Η συμμετοχή σε αχρείαστες ενέργειες βαναυσότητας σε βάρος ζώων προδίδει τις αξίες του σώματος των πεζοναυτών», τονίζει η οργάνωση στην καταγγελία. 

 

Το 2019, ο Ταϊλανδός αξιωματικός Παϊρόι Πρασανσάι είχε δηλώσει ότι ο λόγος που πίνουν αίμα κόμπρας είναι επειδή ψάχνουν για νερό. «Η Ταϊλάνδη έχει τροπικά δάση, αλλά το να βρεις νερό στη ζούγκλα είναι δύσκολο. Δεν το κάνουμε για πλάκα αλλά για να επιβιώσουμε», είχε προσθέσει. 

 

Όμως, η PETA τονίζει ότι οι πεζοναύτες θα πρέπει να αξιοποιούν τις φυτικές τροφές που μπορούν να βρουν στη ζούγκλα. «Η διαθεσιμότητα εναλλακτικών, που δεν περιλαμβάνει το να αλείφονται τα πρόσωπα των πεζοναυτών με αίμα κόμπρας, ενισχύει την άποψη ότι η θανάτωση αυτών των ζώων αφορά περιττό λεονταρισμό, που δεν εξοπλίζει τα στρατεύματα με αληθινές ικανότητες επιβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση στην καταγγελία.  

 

 

Με πληροφορίες από Washington Post