Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία

Η «Μαύρη Βουνοπλαγιά» της Γροιλανδίας: Δυνατότητες, προκλήσεις, γεωστρατηγική σημασία Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Στην άκρη ενός γιγάντιου φιόρδ στη Γροιλανδία, ένα μαύρο βραχώδες όρος στέκει, χωρίς ίχνος ζωής, με κοράκια να στροβιλίζονται πάνω του και καταρράκτες να κρύβουν τον ορίζοντα, σε ένα σκηνικό που παραπέμπει στη «Mordor».

Αυτό το μαγικό, ακατοίκητο βουνό στη νοτιοδυτική Γροιλανδία φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον πλανήτη, τα μέταλλα που διαμορφώνουν τον αιώνα μας: υλικά για ηλεκτροκίνητα οχήματα, ανεμογεννήτριες, κατευθυνόμενους πυραύλους και stealth μαχητικά F‑35.

Η γεωλογική αξία της περιοχής έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα πολιτικά και οικονομικά: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι «με κάποιο τρόπο» οι ΗΠΑ πρέπει να μπουν στη Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη περιοχή υπό την κυριαρχία της Δανίας.

Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, καλύπτεται κατά 80% από παγετώνα πάχους 2 χλμ.· ο πληθυσμός της είναι μόνο 57.000, ζει κατά μήκος της δυτικής ακτής, χωρίς οδικά δίκτυα. Στο νότο βρίσκεται η περιοχή Tanbreez, όπου εδρεύει το επενδυτικό σχέδιο μιας αυστραλιανής εταιρείας με στόχο εκμετάλλευση σπάνιων μετάλλων σε έκταση 15 τ.χλμ. και βάθος 300 μέτρων.

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν ουράνιο, λίθιο, νιόβιο, χαλκό, νικέλιο αλλά και στοιχεία όπως δυσπρόσιο, νεοδύιο, τέρβιο. Αν και νοητά τεράστια, τα εμπορικά μεταλλεία στη Γροιλανδία δεν έχουν ακόμη αποφέρει κέρδος, πάνω από 90% των έργων εγκαταλείπονται λόγω κόστους ή απομόνωσης.

Η Γροιλανδία βρίσκεται στο στρατηγικό τρίγωνο Ευρώπης–Βόρειας Αμερικής και διαθέτει το 7% του γλυκού νερού του πλανήτη. Πάνω από τα 25 από τα 34 κρίσιμα στοιχεία της Ε.Ε. και 2/3 των 50 βασικών για τις ΗΠΑ βρίσκονται υποτυπωδώς στο υπέδαφός της. Η Κίνα ελέγχει περίπου το 90% της επεξεργασίας σπάνιων γαιών, ενώ οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν λειτουργικό ορυχείο, μόνο το Mountain Pass στην Καλιφόρνια εξορύσσει αλλά στέλνει πρώτη ύλη στην Κίνα για επεξεργασία.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του χαράζουν την αντεπίθεση: μέσω αμερικανικών επενδυτικών πηγών, όπως επιχορηγήσεις του U.S. Export-Import Bank για έκτακτο δάνειο έως $120 εκ., επιδιώκεται να σπάσουν την κινεζική κυριαρχία και να δημιουργηθεί αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού στη Δύση.

Παρά τα οφέλη, υπάρχουν αντιδράσεις από ντόπιους αλιείς και αγρότες. Οι κάτοικοι φοβούνται την απώλεια ψαριών, τη ρύπανση και την υποβάθμιση του παραδοσιακού τρόπου ζωής. Η κυβέρνηση, υπό νέα ηγεσία, διακηρύσσει «Γροιλανδία σε λειτουργία»: επιτρέπει επενδύσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη, αποφεύγοντας την εξάρτηση από την Κίνα.

Η φιλοδοξία είναι 6‑7 ενεργά μεταλλεία στο μέλλον, με περιβαλλοντική προστασία και κοινωνικά οφέλη. Ωστόσο, η πρόσβαση στον χώρο απαιτεί την κατασκευή υποδομών από το μηδέν: λιμάνια, δρόμους, κατοικίες, 80‑ατομα εργοτάξια και εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης για δεκάδες καράβια ετησίως.

Η Γροιλανδία δεν είναι απλώς ένα ψυχρό νησί: αποτελεί θερμό σημείο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και τεχνοβιομηχανικής προοπτικής. Ανησυχίες για περιβάλλον και τοπική ζωή συγκρούονται με τη στρατηγική ανάγκη της Δύσης να εξασφαλίσει πρόσβαση σε καθοριστικής σημασίας πρώτες ύλες. Το ερώτημα παραμένει αν η Τανμπριίζ θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη επιτυχημένη εξορυκτική επένδυση ή ένα ακόμη θύμα της υπερβολικής φιλοδοξίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας συντηρητικός ακτιβιστής και προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM