Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει το κλείσιμο του υπουργείου Παιδείας – Αντιδράσεις από πολιτείες και δικαστήρια

Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει το κλείσιμο του Υπουργείου Παιδείας – Σφοδρές αντιδράσεις από Πολιτείες και δικαστήρια Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να επιτρέψει την κατάργηση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας, μεταφέροντας την εκπαιδευτική πολιτική εξ ολοκλήρου στις Πολιτείες και τις τοπικές σχολικές αρχές.

Το αίτημα διατυπώθηκε μετά από δικαστική απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Μιόνγκ Τζουν στη Βοστόνη, ο οποίος στις 22 Μαΐου διέταξε την επαναπρόσληψη απολυμένων υπαλλήλων και την αναστολή περαιτέρω ενεργειών που σχετίζονται με το κλείσιμο του υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ιδρύθηκε το 1979, εποπτεύει πάνω από 100.000 δημόσια και 34.000 ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ. Αν και η βασική χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης (περίπου 85%) προέρχεται από τις Πολιτείες και την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο παρέχει σημαντικές ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, όπως για ειδική αγωγή, καλλιτεχνικά προγράμματα και βελτιώσεις υποδομών. Επιπλέον, διαχειρίζεται το τεράστιο σύστημα φοιτητικών δανείων, συνολικού ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κλείσιμο του υπουργείου αποτελεί διαχρονικό αίτημα συντηρητικών κύκλων στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε σχετικό εκτελεστικό διάταγμα στις 20 Μαρτίου 2025, προωθώντας την αποκέντρωση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Την επομένη, η υπουργός Παιδείας Λίντα Μακμάον ανακοίνωσε σχέδιο μαζικών απολύσεων. Τη στιγμή της υπογραφής του διατάγματος, το υπουργείο απασχολούσε 4.133 υπαλλήλους, με τον στόχο να μειωθούν σε 2.183 στο πλαίσιο της «τελικής αποστολής» του φορέα.

Ωστόσο, ο δικαστής Τζουν έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά υπέρβαση εξουσίας, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει την κατάργηση του υπουργείου. Διέταξε την άμεση επιστροφή των υπαλλήλων στις θέσεις τους και απαγόρευσε τη μεταφορά ευαίσθητων προγραμμάτων, όπως αυτά για την ειδική αγωγή και τα φοιτητικά δάνεια, σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

«Αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να παραμείνει αδρανές ενώ το υπουργείο αποψιλώνεται και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κενό κέλυφος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απόφασή του.

Η αντίδραση υπήρξε ευρεία. Γενικοί εισαγγελείς από 20 Πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια, καθώς και συνδικαλιστικές ενώσεις εκπαιδευτικών και σχολικές περιφέρειες, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει το Κογκρέσο και το Σύνταγμα.

Την 4η Ιουνίου, το Εφετείο της Βοστόνης απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης Τραμπ για άρση της απόφασης του δικαστή Τζουν, δίνοντας προσωρινά «φρένο» στην κατάργηση του υπουργείου.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM