Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως επηρεάζει τις θαλάσσιες χελώνες που ζουν στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο αυξάνοντας τις θηλυκές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology».

 

Το φύλο μίας θαλάσσιας χελώνας καθορίζεται από τη θερμοκρασία. Όσο πιο ζεστά παραμένουν τα αυγά της, τόσο πιο πολλές είναι πιθανότητες να εκκολαφθούν θηλυκές χελώνες.

 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η δραστική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου έχει οδηγήσει σε μία σοβαρή ανισορροπία στην αναλογία των φύλων. 

 

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που μελέτησε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς θαλάσσιων χελωνών μέσα και γύρο από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, αυτές είναι πλέον στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θηλυκές.

 

Ερευνητές από την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και το Παγκόσμιο Ταμείο της Φύσης στην Αυστραλία συνέλεξαν πάνω από 400 χελώνες και εξέτασαν την γενεσιολογία τους, για να διαπιστώσουν ότι πάνω από το 99% των πλασμάτων αυτών που έρχονται από το βόρειο κομμάτι του Υφάλου ή και πιο θερμές περιοχές, ήταν θηλυκές.

 

Πιο συγκεκριμένα, το 99,1% των μικρών χελωνών, το 99,8% των νεαρών χελωνών και το 86.8% των ενηλίκων ήταν θηλυκές.

 

Αντίθετα, στο νότιο τμήμα του Υφάλου όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, οι θηλυκές χελώνες αντιπροσώπευαν το 65-69% του πληθυσμού.

 

Αυτή η ανισορροπία που υφίσταται τα τελευταία 20-30 χρόνια, μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

 

Με την αύξηση των θερμοκρασιών δεν θα υπάρχουν πλέον αρσενικές χελώνες για να ζευγαρώσουν με τις θηλυκές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό ολόκληρου του είδους.

 

Μιλώντας στη Guardian, ο Michael Jensen, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι ελπίζει τα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία να μειωθεί ώστε να παραχθούν περισσότερα αρσενικά αλλά γενικώς, η θερμοκρασία θ' αυξηθεί.

 

Ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθείτε ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελωνών τόσο τώρα όσο και στο μέλλον, καθώς, επίσης, να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας για την επιβίωση του είδους.

 

Ένας τρόπος προστασίας, σύμφωνα με το Phys.org, θα ήταν να στηθούν σκηνές πάνω από τις φωλιές τους ώστε να εμποδιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

 

Με πληροφορίες από International Business Times