Η Κίνα θα μειώσει τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται για «μη ιατρικούς λόγους», σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εκδόθηκαν με στόχο τη «βελτίωση» της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών. 

 

Το Πεκίνο έχει ήδη θεσπίσει αυστηρά μέτρα με στόχο να αποτρέπονται οι επιλεκτικές αμβλώσεις με βάση το φύλο, ενώ το 2018 οι υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι ο τερματισμός των ανεπιθύμητων κυήσεων είναι επιβλαβής για το σώμα της γυναίκας και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης στειρότητας. 

 

Το Κρατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι νέες οδηγίες έχουν ως στόχο και τη βελτίωση της συνολικής πρόσβασης των γυναικών σε προγεννητικούς ελέγχους. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής Υγείας, από το 2014 έως το 2018 έγιναν κατά μέσο όρο 9,7 εκατομμύρια αμβλώσεις ετησίως, μία αύξηση περίπου 51% σε σύγκριση με το διάστημα 2009-2013, παρά τη χαλάρωση των πολιτικών για τον οικογενειακό προγραμματισμό, το 2015. Στα στοιχεία αυτά δεν διευκρινίζεται πόσες αμβλώσεις έγιναν για ιατρικούς λόγους. 

 

Δεν είναι σαφές αν τα νέα μέτρα σχεδιάστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση του δείκτη γεννητικότητας στην Κίνα, κάτι που θα αποτελέσει μία από τις μεγάλες προκλήσεις στην κοινωνική πολιτική τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με think tank και ερευνητές. 

 

Παρότι η Κίνα παραμένει η χώρα με τους περισσότερους κατοίκους στον κόσμο, η τελευταία απογραφή έδειξε ότι η αύξηση του πληθυσμού από το 2011 έως το 2020 ήταν η πιο αργή από τη δεκαετία του ‘50 και αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω τα προσεχή χρόνια. 

 

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών να περιορίσει την αύξηση του πληθυσμού, τώρα το Πεκίνο υπόσχεται νέες πολιτικές για την ενθάρρυνση των οικογενειών να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ότι επιτρέπεται πλέον σε όλα τα ζευγάρια να έχουν τρία, αντί για δύο παιδιά.  Επίσης, προωθούνται νέες πολιτικές για τη μείωση του οικονομικού κόστους της ανατροφής των παιδιών. 

 

Με πληροφορίες από Reuters