Οι πρωτοφανείς περιορισμοί στην καθημερινή ζωή των Ιταλών, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ίσως να παραταθούν, εάν δεν επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

 

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα έως τις 25 Μαρτίου. Επιπλεον, κλειστά είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους, με εξαίρεση περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έως τις 3 Απριλίου.

 

Από τις 12 Μαρτίου που επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί στην Ιταλία σε 31.506. Ο αριθμός των θανάτων έχει υπερτριπλασιαστεί σε 2.503.

 

«Δεν γνωρίζω εάν τα μέτρα θα παραταθούν πέραν της 3ης Απριλίου. Θα αποφασίσουμε βάσει των στοιχείων και των γεγονότων. Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η υπουργός Υποδομών Πάολα Ντε Μικέλι.

 

Η υπουργός Μεταφορών Πάολα Ντε Μικέλι τόνισε ότι δεν αποκλείει την παράταση των έκτακτων μέτρων και περιορισμών και πέρα από τις 3 Απριλίου», ημερομηνία που έχει οριστεί ως «λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από την κυβέρνηση Κόντε.

 

«Θα το αποφασίσουμε βάσει των αριθμών και των γεγονότων. Δεν το αποκλείω, τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις», είπε η υπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός με τρόφιμα θα συνεχίσει απρόσκοπτα σε όλη την χώρα.

 

Κρίσιμη η κατάσταση στο Μπέργκαμο

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Λομβαρδία, στο Μπέργκαμο (την πόλη με τα περισσότερα κρούσματα) ο δήμαρχος Τζόρτζο Γκόρι δήλωσε σήμερα ότι «τις πρώτες δυο εβδομάδες του Μαρτίου, ο αριθμός των νεκρών είναι τετραπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019».

 

Στο Μπέργκαμο πάντα, το στρατιωτικό σώμα των Alpini (ορεινοί καταδρομείς) τις ώρες αυτές στήνει νοσοκομείο εκστρατείας με καταυλισμό (όπως έχει ήδη συμβεί σε σεισμούς της βόρειας Ιταλίας), το οποίο θα είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ και θα διαθέτει τριακόσιες κλίνες.

 

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί για να ανακοπεί η τάση.

 

«Είτε η καμπύλη θα υποχωρήσει έως την Κυριακή είτε πιθανόν θα πρέπει να εξετάσουμε την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων», δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα στον τηλεοπτικό σταθμό 7 Gold.

 

Η Λομβαρδία έχει στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να κλείσει όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών παραγωγής, και να ακινητοποιήσει όλα τα μέσα συγκοινωνίας προκειμένου να προσπαθήσει να εξαλείψει την επιδημία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters