Η ΙΚΕΑ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους πελάτες της να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό στα καταστήματά της, παράκληση που μάλλον δεν έχει εισακουστεί καθώς η οργάνωση τέτοιων μαζικών παιχνιδιών συνεχίζεται.


Τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία αυτής της ιστορίας, πάνε πίσω στο 2014 όταν μία μπλόγκερ από το Βέλγιο ονόματι Elise De Rijck συντόνισε μία συνάντηση για κρυφτό σε ένα τοπικό κατάστημά της, για να γιορτάσει τα τριακοστά της γενέθλια. Δημιούργησε μία ομάδα στο Facebook και κάλεσε τους φίλους της αλλά πολύ σύντομα χιλιάδες κόσμου προστέθηκαν στην ίδια ομάδα. Η ΙΚΕΑ στο Βέλγιο σκέφτηκε ότι ήταν μία πολύ καλή ιδέα και ενθάρρυνε το εν λόγω παιχνίδι παρέχοντας μάλιστα πλήρη υποστήριξη, βάζοντας επί πλέον προσωπικό και προσφέροντας ασφάλεια στη διοργάνωση. Από τις φωτογραφίες που ακόμα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, φαίνεται η επιτυχία της διοργάνωσης, με ανθρώπους να κρύβονται κάτω από καλάθια ή κρεβάτια μέσα στο κατάστημα.


Αλλά, για την ΙΚΕΑ η διοργάνωση αφορούσε εκείνη τη μία φορά. Η εταιρία σύντομα ήλθε σε επικοινωνία με παρόμοιες ομάδες στο Facebook, ζητώντας τη μη διοργάνωση νέων παιχνιδιών επικαλούμενη λόγους ασφαλείας καθώς τα καταστήματα είναι γεμάτα από βαριά έπιπλα και περονοφόρα. «Θέλαμε να κάνουμε το όνειρό της πραγματικότητα – και προφανώς το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων – αλλά έγινε κατ' εξαίρεση εκείνη τη μία φορά» είπε εκπρόσωπος της εταιρίας στο ABC News το 2014.


Όπως φάνηκε όμως τελικά, δεν αφορούσε εκείνη τη μία φορά γιατί χάρη στη οργανωτική δύναμη του Facebook οι λάτρεις του κρυφτού, συνεχίζουν και διοργανώνουν παιχνίδια, - ειδικά στην Ολλανδία. Στις αρχές του 2015, περίπου 32.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει συμμετοχή μέσω Facebook για κρυφτό στο κατάστημα του Eindhoven. Δεκαεννιά χιλιάδες άνθρωποι, δήλωσαν αντίστοιχα συμμετοχή για το κατάστημα του Άμστερνταμ ενώ 12.000 στην Ουτρέχτη. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εντελώς σαφές γα το πόσα τέτοια παιχνίδια έχουν πραγματοποιηθεί, το «κρυφτό στην ΙΚΕΑ» έχει γίνει τάση όπως φαίνεται από τα αμέτρητα βίντεο στο Youtube όπου «ενήλικες» φαίνονται να παίζουν ανεπίσημα.


Αυτή την εβδομάδα οι Αρχές στην Γλασκόβη, ανέπτυξαν πλάνο «καταστολής» για παιχνίδι περίπου 3.000 ατόμων στο ΙΚΕΑ της πόλης. Υπάλληλοι της εταιρείας εντόπισαν τη διοργάνωση στο Facebook και κάλεσαν την αστυνομία που απέτρεψε τους επίδοξους παίκτες. Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι «θέλουμε να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι ασφαλείας και αυτό είναι δύσκολο εάν δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται».