Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» για τον κορωνοϊό.

 

Η IATA ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μαρτίου, θέτοντας σε εφαρμογή ένα ψηφιακό σύστημα για τα αποτελέσματα των τεστ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που θα βοηθήσει να διευκολυνθούν τα διεθνή ταξίδια.

 

Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να χορηγούν στους πολίτες τους ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ενσωματωθούν στο ταξιδιωτικό της πάσο.

 

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια διάσωσης του τουρισμού.

 

Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Ελλάδας και της Ισπανίας, πιέζουν για γρήγορη έγκριση πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά, ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, φαίνονται πιο απρόθυμες, καθώς οι αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εκ των πραγμάτων, υποχρέωση εμβολιασμού και να εισάγει διακρίσεις για εκείνους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

 

Να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο του Χίθροου κατέγραψε ετήσιες ζημίες 2 δισ. λιρών (2,33 δισ. ευρώ) μετά την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τη δεκαετία του '70.

 

Το Χίθροου κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κοινά, διεθνή ταξιδιωτικά πρότυπα προκειμένου να μπορέσουν οι επιβάτες να αρχίσουν και πάλι να πετούν το καλοκαίρι και να παράσχει φοροελαφρύνσεις για τις εταιρίες λειτουργίας αεροδρομίων προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr