Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της για τους εμβολιασμένους Βρετανούς τουρίστες από τον Μάιο, αναφέρουν οι Times.

 

Σύμφωνα με τα σχέδια που συζητιούνται στην Αθήνα, θα επιτρέπεται η είσοδος σε Βρετανούς που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο, γράφουν οι Times. Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση καταστρώνει τα σχέδια για εμβολιασμό των εργαζομένων σε αεροδρόμια και σε ξενοδοχεία.

 

Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία επιμένει σε μία ενιαία προσέγγιση σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των μη αναγκαίων ταξιδιών από χώρες εκτός της ΕΕ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

 

Εξάλλου, αυτό αναφέρει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πρόσκληση προς τους ηγέτες για την αυριανή τηλεδιάσκεψη. «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για τον ορισμό μια κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», αναφέρει. «Τα περιοριστικά μέτρα για τα μη αναγκαία ταξίδια ίσως χρειάζονται ακόμη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», γράφει ακόμη.

 

Μία διμερής συμφωνία για την είσοδο των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα θα έρθει σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρατηρούν επίσης οι Times. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό θα απαγορεύονται έως τουλάχιστον τις 17 Μαΐου, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού είναι «κάτι που θα συμβεί» τελικά.

 

Όμως, ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι μία τέτοια μονομερής κίνηση θα παραβιάσει τους διεθνείς κανονισμούς υγείας που ορίζουν ότι δεν πρέπει να απαιτείται για τα διεθνή ταξίδια «κανένα υγειονομικό έγγραφο», πέρα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί από τον Οργανισμό. Ο ΠΟΥ δεν έχει αποκλείσει την έκδοση μιας τέτοιας οδηγίας στο μέλλον.

 

Μιλώντας στο BBC αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι γίνονται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων «προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

 

«Δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», είπε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

 

Σε άλλη συνέντευξη, στους Financial Times, o υπουργός Τουρισμού κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού «χωρίς καθυστέρηση». «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να γνωρίζουν το συντομότερο δυνατόν εάν φέτος θα μπορέσουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές», πρόσθεσε.