Europe's Recovery

Η ΕΕ εξετάζει τα διαβατήρια εμβολιασμού για να αναστήσει τον τουρισμό στη μετά-COVID εποχή

Η ΕΕ εξετάζει τα διαβατήρια εμβολιασμού για να αναστήσει τον τουρισμό στη μετά-COVID εποχή Facebook Twitter
Η ΕΕ εξετάζει τα διαβατήρια εμβολιασμού για να αναστήσει τον τουρισμό στη μετά COVID-19 εποχή (Pixabay)
0

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εργαστούν πάνω σε ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, σε μια προσπάθεια διάσωσης του τουρισμού.

Η επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στο μπλοκ των 27 κρατών πέρυσι, με τις επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα σκληρές στις οικονομίες του νότου που συχνά εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τον τουρισμό.

Με τη διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού να αυξάνεται, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Ελλάδας και της Ισπανίας, πιέζουν για γρήγορη έγκριση πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, φαίνονται πιο απρόθυμες, καθώς οι αξιωματούχοι λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει εκ των πραγμάτων, υποχρέωση εμβολιασμού και να εισάγει διακρίσεις για εκείνους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Στην Γαλλία, όπου το αντιεμβολιαστικό αίσθημα είναι ιδιαίτερα ισχυρό, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην  καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς. Θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων των εμβολίων δε, ως «πρόωρη», όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος την Τετάρτη.

Παράλληλα, απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Μεταξύ αυτών η διερεύνηση για το εάν πρέπει να είναι σε ψηφιακή μορφή, εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο πιστοποιητικό παγκοσμίως και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμού των δύο δόσεων, πρέπει να εκδοθεί.

«Ζητούμε να συνεχιστεί η εργασία πάνω στο θέμα σε μια κοινή προσέγγιση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», ανέφερε δήλωση από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών που επικαλείται το Reuters, χωρίς να ορίζει ένα χρονικό πλαίσιο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών, η οποία είναι πρόθυμη να δώσει νέα πνοή στα αεροπορικά ταξίδια, και με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά θέτουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ο λόγος είναι ότι εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά του Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορωνοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.

Δεν είναι επίσης σαφές, αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες.

Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ελλάδα για Ισραηλινούς, που θα έχουν απόδειξη του εμβολιασμού τους από τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες του Reuters

Europe's Recovery
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

LiFO politics / Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γιάννη Παπαδογιάννη, οικονομικό συντάκτη και διευθυντή του businessdaily.gr, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πάνε στην πραγματική οικονομία; Ποιοι θα ωφεληθούν; Υπάρχουν εγγυήσεις και όροι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ