Εκτός από πρόσωπο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το παγκόσμιο μαθητικό κίνημα για το Κλίμα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποτελεί πλέον και επισήμως «μούσα» των πολιτικών σκιτσογράφων. 

 

Με την ανυποχώρητη στάση της για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, η 16χρονη μαθήτρια από τη Σουηδία κατάφερε να ευαισθητοποιήσει χιλιάδες ανηλίκους ανά τον κόσμο, που κάθε βδομάδα συμμετέχουν στις πορείες στις «Παρασκευές για το Μέλλον». Στην προσπάθειά της όμως έκανε και αρκετούς ισχυρούς εχθρούς, μεταξύ των οποίων και ο λαλίστατος και άκρως ειρωνικός εναντίον της, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

 

Τη Δευτέρα, 16χρονη ακτιβίστρια άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη, καταδικάζοντας την ολιγωρία των ηγετών στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε με ένα tweet που ειρωνευόταν την Τούνμπεργκ. Αναρτώντας έναν σύνδεσμο του Wired με τις προειδοποιήσεις της ανήλικης ότι ««άνθρωποι υποφέρουν, πεθαίνουν και ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν», ο Τραμπ σχολίασε σκωπτικά πως του φαίνεται «ένα πολύ χαρούμενο, νέο κορίτσι που κοιτάζει μπροστά σε ένα λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τόσο όμορφο θέαμα!». Άμεση ήταν και η αντίδραση της Τούνμπεργκ που άλλαξε το βιογραφικό της στο Facebook, περιλαμβάνοντας την περιγραφή του Τραμπ.

 

Την ίδια μέρα, ο ιστότοπος AL.com δημοσίευσε ένα σκίτσο από τον πολιτικό καρτουνίστα J.D.Crowe που απεικονίζει την Τούνμπεργκ ως το διάσημο γλυπτό του «Κοριτσιού που δεν φοβάται», απέναντι στον πασίγνωστο μαινόμενο ταύρο του Arturo Di Modica. Στον ρόλο του ταύρου είναι, όπως θα περίμενε κανείς, ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε σκίτσο απέναντι στον «μαινόμενο ταύρο» Ντόναλντ Τραμπ

 

Το γλυπτό του «Κοριτσιού που δεν φοβάται», της Kristen Visbal, είχε εγκατασταθεί απέναντι από τον ταύρο στη Wallstreet, το 2017, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, στη Νέα Υόρκη.