Η Γερμανία στέλνει 4.800 στρατιώτες στη Λιθουανία - Η πρώτη μόνιμη αποστολή στο εξωτερικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Γερμανία στέλνει 4.800 στρατιώτες στη Λιθουανία - Η πρώτη μόνιμη αποστολή στο εξωτερικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
Γερμανοί στρατιώτες / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Με μια ιστορική κίνηση που αναδιαμορφώνει τον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, η Γερμανία αναπτύσσει για πρώτη φορά εδώ και οκτώ δεκαετίες μόνιμη στρατιωτική δύναμη εκτός συνόρων: 4.800 στρατιώτες εγκαθίστανται στη Λιθουανία για να θωρακίσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έναντι μιας απρόβλεπτης Ρωσίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς επισκέφθηκε τη Λιθουανία για να σηματοδοτήσει την πρώτη μόνιμη ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων της Γερμανίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς τους συμμάχους να εντείνουν δραστικά τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι σε μια εχθρική Ρωσία.

Καθώς το πλήθος κυμάτιζε σημαίες της Λιθουανίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, παρευρέθηκαν σε τελετή για την επίσημη συγκρότηση μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας με αποστολή την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η νέα μονάδα βαρέως οπλισμού, η 45η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, θα απαρτίζεται από 4.800 Γερμανούς στρατιώτες και 200 πολίτες προσωπικό. Η συγκρότησή της ανακοινώθηκε σε απάντηση στη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία το 2022 και αναμένεται να καταστεί πλήρως επιχειρησιακή έως το 2027.

«Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη της Συμμαχίας απέναντι σε κάθε μορφή επιθετικότητας. Η ασφάλεια των Βαλτικών συμμάχων μας είναι και δική μας ασφάλεια» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Η ανάπτυξη αυτή, πρωτοφανής για τη Μπούντεσβερ, τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Λιθουανίας και των λοιπών βαλτικών δημοκρατιών - όπως η Εσθονία και η Λετονία, πρώην σοβιετικά κράτη και νυν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που φοβούνται το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους με τον πρόεδρο της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Μερτς τόνισε ότι ο «επιθετικός ρεβιζιονισμός της Ρωσίας» που επιδιώκει να ανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό χάρτη δημιουργεί «σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας για ολόκληρη την ήπειρο, όχι μόνο για την Ουκρανία».

Ο Μερτς, ο πρώτος καγκελάριος που υπηρέτησε στη Μπούντεσβερ, δήλωσε: «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά στεκόμαστε επίσης ενωμένοι ως Ευρωπαίοι συνολικά και, όπου είναι δυνατόν, ενεργούμε ως ομάδα μαζί με τις ΗΠΑ». 

Η γερμανική δέσμευση για ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Χάγη, ο Μερτς τόνισε ότι η Συμμαχία πρέπει να «ενισχύσει διαρκώς τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες και η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να επεκτείνει τη δυναμικότητά της – να παράγει περισσότερα για την Ευρώπη και εντός της Ευρώπης».

Ο Ναουσέντα ευχαρίστησε τον Μερτς για τη στήριξη της Γερμανίας μέσω της νέας μονάδας μάχης που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, η οποία, με 2,9 εκατομμύρια κατοίκους, συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη φιλορωσική Λευκορωσία. «Κατανοούμε την απειλή και πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με τους συμμάχους μας» είπε, σημειώνοντας ότι η Λιθουανία σκοπεύει να επιτύχει τον νέο στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες άμυνας στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το επόμενο έτος.

Ο Μερτς δήλωσε ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα φτάσει τον ίδιο στόχο έως το 2032, με βάση υπολογισμό που προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ για στρατιωτικές προμήθειες και 1,5% για υποδομές σχετικές με την άμυνα, όπως δρόμοι, γέφυρες και λιμάνια. Η αποφασιστική ρητορική του Μερτς έχει τύχει θετικής υποδοχής από τους Ευρωπαίους εταίρους, ως συνέχιση και επέκταση της πολιτικής καμπής στην άμυνα (Zeitenwende) που εγκαινίασε ο προκάτοχός του, Όλαφ Σολτς.

Ενώ η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σολτς δημιούργησε ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά και πέτυχε την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ο Μερτς προχωρά στη χαλάρωση του δημοσιονομικού «φρένου χρέους» του γερμανικού Συντάγματος, ώστε να επιτρέψει πολύ μεγαλύτερες στρατιωτικές επενδύσεις.

Η Γερμανία ετοιμάζει τον ισχυρότερο συμβατικό στρατό της Ευρώπης

Στην πρώτη σημαντική ομιλία του στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μερτς δεσμεύθηκε να οικοδομήσειν τον «ισχυρότερο συμβατικό στρατό στην Ευρώπη». «Αυτό αρμόζει στη πολυπληθέστερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Οι φίλοι και οι εταίροι μας περιμένουν αυτό από εμάς. Στην πραγματικότητα, το απαιτούν» δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας : 

Η Γερμανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο Πιστόριους, που ήταν επίσης υπουργός Άμυνας υπό τον Σολτς, δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία θα είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ», χαρακτηρίζοντας τη γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία ως «σαφές μήνυμα προς κάθε εν δυνάμει αντίπαλο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πιέσει σκληρά τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, στοχοποιώντας συχνά τη Γερμανία για «τζαμπατζιλίκι» σε βάρος των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους συμμάχους με ασαφή μηνύματα σχετικά με τη στάση του στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, ενώ έχει εγείρει φόβους για τη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ. Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές ότι ο Τραμπ ενδέχεται να διατάξει απόσυρση στρατευμάτων από την ήπειρο, ο Μερτς δήλωσε πως δεν έχει «καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποσύρουν στρατεύματα από την Ευρώπη».

Η δέσμευση για την ασφάλεια της Βαλτικής έχει θέσει αρκετές προκλήσεις για τη Γερμανία, όπως η εύρεση επαρκούς προσωπικού πρόθυμου να υπηρετήσει εκεί. Τον Ιανουάριο, η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νομοθεσία για να καταστήσει την προοπτική πιο ελκυστική, συμπεριλαμβανομένων πιο ευέλικτων ωραρίων, αυξημένων επιδομάτων και πληρωμής υπερωριών.

Πριν από την επίσκεψη Μερτς, η Λιθουανή υπουργός Άμυνας, Ντοβίλε Σακαλιενέ, δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πόσο κρίσιμη είναι μια πειστική αποτροπή απέναντι στη Ρωσία, συμμεριζόμενη την εκτίμηση του Πιστόριους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι σε θέση να επιτεθεί σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ εντός πενταετίας. «Κάθε Λιθουανός ξέρει: αν έρθουν οι Ρώσοι, κανείς δεν θα γλιτώσει» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ