«Η Γαλλία μπορεί να βυθιστεί στο χάος» λέει ο Σαρκοζί, για την απόφαση Μακρόν για πρόωρες εκλογές

«Η Γαλλία μπορεί να βυθιστεί στο χάος» λέει ο Σαρκοζί, για την απόφαση Μακρόν για πρόωρες εκλογές Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν και Νικολά Σαρκοζί - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι η απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να βυθίσει τη Γαλλία στο χάος, καθώς το κεντρώο κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για τη Γαλλία, «διότι θα μπορούσε να τη βυθίσει στο χάος, από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να βγει». «Δίνοντας τον λόγο στον γαλλικό λαό για να δικαιολογήσει τη διάλυση είναι ένα περίεργο επιχείρημα, αφού αυτό ακριβώς έκαναν μόλις στις κάλπες περισσότερα από 25 εκατομμύρια Γάλλοι» είπε ο Σαρκοζί στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche (JDD), αναφερόμενος στην απάντηση του Μακρόν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν «Εθνικός Συναγερμός» επέφερε συντριπτική ήττα στο κόμμα του Μακρόν.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος οι πολίτες να επιβεβαιώσουν την οργή τους αντί να την αντιστρέψουν», δήλωσε ο Σαρκοζί, ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, ο οποίος λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Μακρόν.

Οι Γάλλοι θα ψηφίσουν για μια νέα εθνοσυνέλευση σε δύο εκλογικούς γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, μετά την κίνηση-σοκ του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Δημοσκόπηση της ίδιας εφημερίδας από την Ifop έδειξε ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός προηγείται με ποσοστό 35%, ενώ ακολουθούν η συμμαχία των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου με 26% και η Αναγέννηση του Μακρόν με 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 61% των ανθρώπων που ψήφισαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 σκοπεύουν να υποστηρίξουν το κόμμα του στις 30 Ιουνίου.

Άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδιναν μια παρόμοια εικόνα, με την ομάδα του Μακρόν να έχει κολλήσει στην τρίτη θέση, πολύ πίσω από την ακροδεξιά και το δεύτερο στη σειρά Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο ενώνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Μια έρευνα της Opinionway για το CNews, το Europe 1 και το JDD τοποθετεί τον Εθνικό Συναγερμό στο 32%, ακολουθούμενο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στο 25% και το κόμμα του Μακρόν στο 19%.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM