Η Γαλλία έλιωσε εκατομμύρια κέρματα- Κάτι δεν πήγαινε καλά με τα αστέρια της ΕΕ

Η Γαλλία έλιωσε εκατομμύρια κέρματα- Κάτι δεν πήγαινε καλά με τα αστέρια της ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Η Γαλλία κατέστρεψε και έκοψε ξανά 27 εκατομμύρια κέρματα, καθώς αρχικά δεν εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ για αυτά και στη συνέχεια- όταν το έκανε- διαπίστωσε ότι το σχέδιο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. 

Τον Νοέμβριο το νομισματοκοπείο της Γαλλίας έκοψε κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών του ευρώ με ένα νέο σχέδιο. Όμως, αργότερα ανακάλυψε πως ο τρόπος που εμφανίζονταν τα αστέρια της σημαίας της ΕΕ δεν πληρούσε με τις πολύ ακριβείς προϋποθέσεις της Κομισιόν. 

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάθε 15 χρόνια οι χώρες μπορούν να αλλάξουν το σχέδιο των «εθνικών» κερμάτων του ευρώ, αλλά χρειάζονται το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Αφού ενημερωθούν, τα υπόλοιπα κράτη έχουν περιθώριο επτά ημερών προκειμένου να εκφράσουν τυχόν ενστάσεις. 

Η Γαλλία επικοινώνησε ανεπίσημα με την Κομισιόν τον Νοέμβριο, προτού κάνει επίσημο αίτημα για την έγκριση του σχεδίου. Όμως, το νομισματοκοπείο είχε ήδη προχωρήσει στην κοπή των κερμάτων, χωρίς να περιμένει το «ΟΚ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στη συνέχεια, σε ανεπίσημη προειδοποίηση η Κομισιόν τόνιζε ότι το νέο σχέδιο δεν συμβάδιζε με τους κανονισμούς της ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το Politico. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανεπίσημες επικοινωνίες με τη Γαλλία, αλλά επιβεβαίωσε ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε επίσημα το διορθωμένο σχέδιο στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» στις 21 Δεκεμβρίου. 

Τώρα έχει αρχίσει ένα «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στο νομισματοκοπείο και την κυβέρνηση για το ποιος ευθύνεται για όλο αυτό. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικό υπογράμμισε πως το νομισματοκοπείο είναι αυτόνομη εταιρεία του δημοσίου και όχι τμήμα της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι θα επωμιστεί πλήρως τη δαπάνη για την εκ νέου κοπή των κερμάτων. «Δεν θα υπάρξει κόστος για τον Γάλλο φορολογούμενο, η εταιρεία θα το απορροφήσει», επεσήμανε. 

Στο La Lettre, που έγραψε πρώτο για το θέμα, ο επικεφαλής του νομισματοκοπείου, Μαρκ Σβαρτς δήλωσε ότι «το γαλλικό κράτος» είναι υπεύθυνο. Το σχέδιο των νέων κερμάτων που πρότεινε η γαλλική κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την Κομισιόν παραμένει μυστικό και θα αποκαλυφθεί πριν από την άνοιξη, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM