Η Φινλανδία κατέσχεσε πλοίο ύποπτο για σοβαρή φθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο

Η Φινλανδία κατέσχεσε πλοίο ύποπτο για σοβαρή φθορά σε υποθαλάσσιο καλώδιο Facebook Twitter
Σκάφος της φινλανδικής ακτοφυλακής αναχαιτίζει το πλοίο που θεωρείται ύποπτο για ζημιά στο υποβρύχιο καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα / Φωτ: Finnish Border Guard
0

Οι φινλανδικές αρχές κατέσχεσαν πλοίο που θεωρούν ύποπτο για ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ Ελσίνκι και Ταλίν. Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα του πλοίου.

Σύμφωνα με Φινλανδούς αξιωματούχους, το σκάφος φέρεται να συνδέεται με τη φθορά σε καλώδιο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Elisa, το οποίο βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Εσθονίας.

Η ζημιά σημειώθηκε στον Κόλπο της Φινλανδίας, τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, ανάμεσα σε Εσθονία, Φινλανδία και Ρωσία.

Η Elisa, με έδρα το Ελσίνκι, εντόπισε ανωμαλία στο καλώδιο νωρίς το πρωί της Τετάρτης και ενημέρωσε τις φινλανδικές αρχές, ανέφερε η αστυνομία. Περιπολικό σκάφος της συνοριοφυλακής και ελικόπτερο εντόπισαν το ύποπτο πλοίο με την άγκυρα κατεβασμένη στη θάλασσα. Οι αρχές του έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί και να αγκυροβολήσει σε φινλανδικά χωρικά ύδατα.

Η υπόθεση διερευνάται ως σοβαρή φθορά ξένης περιουσίας, απόπειρα σοβαρής φθοράς και σοβαρή παρεμπόδιση των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τη φινλανδική αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό, έχουν ήδη υπάρξει επαφές με εθνικές και διεθνείς αρχές, μεταξύ άλλων και στην Εσθονία.

Τα τελευταία χρόνια, ενεργειακές και επικοινωνιακές υποδομές στη Βαλτική, όπως υποθαλάσσια καλώδια και αγωγοί, έχουν υποστεί επανειλημμένα ζημιές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ειδικοί και πολιτικοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά ως μέρος υβριδικών επιχειρήσεων κατά της Δύσης.

«Η Φινλανδία είναι προετοιμασμένη για προκλήσεις ασφαλείας κάθε είδους και θα απαντά όποτε χρειάζεται», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM