Φωτιά τώρα στου Ρέντη

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Gazprom Facebook Twitter
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει από τη Ρωσία να επανεκκινήσει την παροχή φυσικού αερίου από αγωγούς-κλειδιά, σημείωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Φαίνεται, λοιπόν, πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι και η Ε.Ε. ετοιμάζεται για τα χειρότερα. 

«Δεν αναμένουμε να επανεκιννήσει» είπε ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ενημερώνει το Bloomberg. «Εργαζόμαστε υπό την υπόθεση πως δεν θα επιστρέψει στις εργασίες. Και, σε αυτή την περίπτωση, επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν». 

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πρέπει να αρχίσει ξανά την παροχή αερίου από τον αγωγό Nord Stream στις 21 Ιουλίου, ύστερα από τις εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, η ανησυχία στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι κορυφώνεται, το ίδιο και στη Γερμανία. 

Μόσχα και Gazprom δεν έχουν δώσει, ωστόσο, καμία ένδειξη πως ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει κανονικά από εκείνη την ημερομηνία. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημείωσε πως προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο και την πλήρη διακοπή στη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom.

«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom» ανέφερε ο Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από την Gazprom».

«Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για τον χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή, εξήγησε. 

«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη βιομηχανία και οι χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές προμήθειες. Η Γερμανία εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο και ήδη η συμπίεση των προμηθειών ώθησε τη μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper SE να ζητήσει κυβερνητική διάσωση.

Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να αναπτύξει το πλάνο της για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής από τη Μόσχα.

Εξετάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων που βασίζονται στην αγορά. Η Επιτροπή μπορεί, επίσης, να εξετάσει το δικαίωμα επιβολής περικοπών στην κατανάλωση, αν χρειαστεί αργότερα.

Με πληροφορίες από Bloomberg και ΑΠΕ

Διεθνή
0

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM