Η Ευρώπη επιδιώκει εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για εταιρείες της στο Ιράν

Η Ευρώπη επιδιώκει εξαιρέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις για εταιρείες της στο Ιράν Facebook Twitter
EPA
0

Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί υπουργοί έστειλαν επιστολή σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, καλώντας τους να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν απέναντι στις νέες αμερικανικές κυρώσεις.


Οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών των χωρών αυτών επισημαίνουν τους βασικούς κλάδους όπου αναμένουν εξαιρέσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, μεταξύ των οποίων ο κλάδος των φαρμάκων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ενέργειας, των αυτοκινήτων, της πολιτικής αεροπορίας, των υποδομών και των τραπεζών.


Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία του 2015 που υπέγραψαν οι μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν, στο πλαίσιο της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.


Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία και στην επιστολή τους ανέφεραν ότι παραμένουν δεσμευμένες στην τήρησή της.

«Μια ιρανική αποχώρηση (από την πυρηνική συμφωνία) θα προκαλούσε περαιτέρω αναταραχή σε μια περιοχή όπου νέες συγκρούσεις θα ήταν καταστροφικές», ανέφεραν οι υπουργοί και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ, την οποία είδε σήμερα το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις περισσότερες από τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025, για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και για «ενέργειες αποσταθεροποίησης» στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 είναι «η καλύτερη βάση για να συμμετάσχει το Ιράν και να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες».

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι αναμένουν οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, να αποφύγουν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα έπλητταν τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης, περιλαμβανομένων των έμμεσων κυρώσεων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την ΕΕ από το να συνεχίσει να τηρεί την πυρηνική συμφωνία.

«Ως στενοί σύμμαχοι, αναμένουμε ότι οι εξωεδαφικές επιπτώσεις των έμμεσων αμερικανικών κυρώσεων δεν θα επιβληθούν σε ευρωπαϊκές οντότητες και ιδιώτες, και συνεπώς οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τις πολιτικές μας αποφάσεις», έγραψαν οι αξιωματούχοι στην επιστολή τους.

Οι υπουργοί κάλεσαν επίσης την Ουάσινγκτον να δώσει εξαιρέσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι τραπεζικοί και χρηματοπιστωτικοί δίαυλοι με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν και άλλες ιρανικές τράπεζες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM