Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τη Moderna για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τη Moderna για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Συμφωνία της Κομισιόν με την εταιρεία Moderna ανακοινώθηκε πριν από λίγο σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφθασε σήμερα σε τελική συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της Covid-19. Την είδηση επιβεβαίωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσουμε ακόμη ένα εμβόλιο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν προσθέτοντας ότι η συμφωνία «μάς επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna».


Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.


Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υπογράψει πέντε συμβόλαια προμήθειας εμβολίων: με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson & Johnson (για την προμήθεια μέχρι 400 εκατομμυρίων δόσεων από την κάθε μία), το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις), το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech (μέχρι 300 εκατομμύρια δόσεις) και την γερμανική CureVac (μέχρι 405 εκατομμύρια δόσεις).

Οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν ωστόσο όταν τα εμβόλια αυτά θα αξιολογηθούν ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Η κυκλοφορία κάθε εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτάται από το πράσινο φως της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2021.

95% αποτελεσματικό απέναντι στον κορωνοϊό

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά του Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τους επικεφαλής.

Από την σχετική ανάλυση 95 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των 30.000 συμμετεχόντων στην δοκιμή, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα 90 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο (placebo), έναντι μόλις 5 που αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna. Η υπολογιζόμενη αποτελεσματικότητά του, έτσι, διαμορφώνεται περί το 94,5%. Το εμβόλιο της Moderna, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο του Φάουτσι.

«Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου μας έναντι της COVID-19. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ακολουθούμε στενά αυτόν τον ιό με τον στόχο να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι κάθε μέρα μετράει. Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση» είχε δηλώσει ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Μία σημαντική διαφορά από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, στοιχείο που θα διευκολύνει τη μεταφορά και τη διανομή του.

Η Moderna εκτιμά πως το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε ψύξη 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτεί μεταφορά και αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου και σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου μπορεί να αποθηκευτεί για πέντε ημέρες.

Η Κομισιόν σε συμφωνία και με την Pfizer για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού.

«Ανακοινώνω με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν αρχικά 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM