Η έλλειψη chip «φρενάρει» την παραγωγή αυτοκινήτων: Προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσιο της Opel

Η έλλειψη chip «φρενάρει» την παραγωγή αυτοκινήτων: Προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσιο της Opel Facebook Twitter
0

«Η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην παραγωγή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του κολοσσού Stellantis, στον οποίο ανήκουν πλέον Fiat, Chrysler, Peugeot και Opel. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει προσωρινά λουκέτο στο εργοστάσιο της Opel στη Θουριγγία λόγω έλλειψης μικροτσίπ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου. Η απόφαση του κολοσσού Stellantis προκαλεί έντονη ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις των περίπου 1.300 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θουριγγίας.

Ο τοπικός επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης IG Metall Γεργκ Κέλινγκερ δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε».

Προβλήματα και σε VW και Ford

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα προκαλούν σημαντικά προβλήματα και στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Ford. Αυτή την εβδομάδα η Volkswagen ανακοίνωσε διακοπές στη παραγωγή και εκ περιτροπής εργασία, ενώ μόλις χθες η Ford αποφάσισε την αναστολή της παραγωγής του μοντέλου Fiesta στο εργοστάσιό της στην Κολωνία λόγω έλλειψης ημιαγωγών, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της Θουριγγίας Βόλφγκανγκ Τίφενζε έκανε λόγο για πικρή απόφαση και υπενθύμισε στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ότι έχει δεσμευθεί για τη λειτουργία και την απασχόληση στη μονάδα παραγωγής στο Άιζεναχ. Ας σημειωθεί ότι από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 η μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, καθώς και το δίκτυο προμηθευτριών εταιρειών ανήκουν στους σημαντικότερους εργοδότες στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο.

Οι ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα διαρκέσουν

Στο ερώτημα πως θα λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής της Opel στο Άιζεναχ από την επόμενη χρονιά ο όμιλος Stellantis δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Εκπρόσωπος του πολυεθνικού κολοσσού δήλωσε ωστόσο ότι «έχει προβλεφθεί κατ' αρχήν εκ περιτροπής εργασία, έτσι ώστε οι επιπτώσεις των αναγκαστικών προσαρμογών στους εργαζόμενους να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις».

Προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα επιλυθούν σύντομα και ότι η παραγωγή στις αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γερμανία θα επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM