Η έλλειψη chip «φρενάρει» την παραγωγή αυτοκινήτων: Προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσιο της Opel

Η έλλειψη chip «φρενάρει» την παραγωγή αυτοκινήτων: Προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσιο της Opel Facebook Twitter
0

«Η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας και της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην παραγωγή», δηλώνει ο εκπρόσωπος του κολοσσού Stellantis, στον οποίο ανήκουν πλέον Fiat, Chrysler, Peugeot και Opel. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει προσωρινά λουκέτο στο εργοστάσιο της Opel στη Θουριγγία λόγω έλλειψης μικροτσίπ μέχρι τουλάχιστον το τέλος του χρόνου. Η απόφαση του κολοσσού Stellantis προκαλεί έντονη ανησυχία, αλλά και αντιδράσεις των περίπου 1.300 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Θουριγγίας.

Ο τοπικός επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης IG Metall Γεργκ Κέλινγκερ δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε».

Προβλήματα και σε VW και Ford

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα προκαλούν σημαντικά προβλήματα και στην παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Ford. Αυτή την εβδομάδα η Volkswagen ανακοίνωσε διακοπές στη παραγωγή και εκ περιτροπής εργασία, ενώ μόλις χθες η Ford αποφάσισε την αναστολή της παραγωγής του μοντέλου Fiesta στο εργοστάσιό της στην Κολωνία λόγω έλλειψης ημιαγωγών, μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της Θουριγγίας Βόλφγκανγκ Τίφενζε έκανε λόγο για πικρή απόφαση και υπενθύμισε στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ότι έχει δεσμευθεί για τη λειτουργία και την απασχόληση στη μονάδα παραγωγής στο Άιζεναχ. Ας σημειωθεί ότι από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 η μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων, καθώς και το δίκτυο προμηθευτριών εταιρειών ανήκουν στους σημαντικότερους εργοδότες στο ανατολικογερμανικό αυτό κρατίδιο.

Οι ελλείψεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα διαρκέσουν

Στο ερώτημα πως θα λειτουργήσει η μονάδα παραγωγής της Opel στο Άιζεναχ από την επόμενη χρονιά ο όμιλος Stellantis δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Εκπρόσωπος του πολυεθνικού κολοσσού δήλωσε ωστόσο ότι «έχει προβλεφθεί κατ' αρχήν εκ περιτροπής εργασία, έτσι ώστε οι επιπτώσεις των αναγκαστικών προσαρμογών στους εργαζόμενους να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις».

Προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα επιλυθούν σύντομα και ότι η παραγωγή στις αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γερμανία θα επιστρέψει στους συνήθεις ρυθμούς.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM