Η ΕΕ στηρίζει τον Γκουαϊδό αλλά δεν ανακοινώνει μέτρα

Η ΕΕ στηρίζει τον Γκουαϊδό αλλά δεν ανακοινώνει μέτρα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε θερμά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα του.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την «ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Εθνοσυνέλευση, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στη Βενεζουέλα, και στον Χουάν Γκουαϊδό, τον νόμιμο πρόεδρό του», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί για μια λύση που θα βασίζεται σε «αξιόπιστες και διαφανείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές» στη Βενεζουέλα.

«Και οι δύο υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής προσέγγισης, τόσο μεταξύ των παραγόντων στη Βενεζουέλα όσο και στη διεθνή κοινότητα, η οποία να οδηγήσει σε μια σημαντική πολιτική διαδικασία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ. Παρότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποδοκίμασε τον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της ΕΕ ώστε να εξαναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Γκουαϊδό κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων, συγκρίνοντας τη κακή κατάσταση στη χώρα του με τη Συρία και την Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπάθησε τον Ιανουάριο να εμποδίσει την επανεκλογή του Γκουαϊδό στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξαναγκάστηκε να παραβιάσει το πέρασμα που είχαν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης μπροστά από το κτίριο για να ορκιστεί. Ο Χουάν Γκουαϊδό καταγγέλλει την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018 και διεκδικεί εδώ και έναν χρόνο τη μεταβατική προεδρία της χώρας. Παραβίασε την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα του ώστε να αρχίσει εκ νέου τη διπλωματική του επίθεση. Ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ψάχνει «υποστηρικτές για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και για να καταπολεμήσει τη δικτατορία».

Παρότι παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο Καράκας αλλά η επιστροφή του θα είναι επικίνδυνη. «Ναι πήρα το ρίσκο να φύγω, η επιστροφή μου θα είναι επικίνδυνη», είπε κατηγορώντας τον Μαδούρο για «σαδιστικές» ενέργειες κατά των αντιπάλων του. Οι Βρυξέλλες είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του, η οποία τον οδήγησε ήδη στην Κολομβία και τη Βρετανία. Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Ελβετία στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και στη συνέχεια στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Μία οικογένεια με πέντε μέλη θεωρείται εγκλωβισμένη: οι γονείς και τρία παιδιά ηλικίας 18, 14 και 12 ετών. Σύμφωνα με τον συγγενή του ιδιοκτήτη της οικοδομής, το κτήριο χτίστηκε το 2012 και κάτω υπήρχε φαρμακείο
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM
Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Διεθνή / Η πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας – 64 νεκροί, σκηνές πολέμου στις φαβέλες

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση κατά του Comando Vermelho σε δύο φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο
LIFO NEWSROOM
Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί έβλαψαν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Διεθνή / Μπριζίτ Μακρόν: «Οι ψευδείς ισχυρισμοί βλάπτουν την ποιότητα ζωής της» κατέθεσε η κόρη της

Η Τιφαίν Οζιέρ μίλησε στη δίκη για τον σεξιστικό εκφοβισμό εναντίον της πρώτης κυρίας της Γαλλίας - «Δεν περνά μέρα ή εβδομάδα χωρίς κάποιος να μην της μιλήσει γι’ αυτό»
LIFO NEWSROOM