"Δεν εγγυώμαι ότι όσοι θέλουν να μεταναστεύσουν τώρα στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορέσουν και να μείνουν", δήλωσε νωρίτερα ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ , δίνοντας μια εικόνα από την δυσκολία των διαπραγματεύσεων  ενώ τόνισε ότι "όσοι λένε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, δεν λένε αλήθεια". Ο Μπαρνιέ μίλησε ακόμη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει στο Twitter η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά, για κοινωνικές, δικαστικές, οικονομικές και άλλες επιπτώσεις από την βρετανική "έξοδο".

 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit κατέστησε σήμερα σαφές ότι η πρώτη φάση των συνομιλιών θα είναι αφιερωμένη στη συμφωνία επί της μεθόδου βάσει της οποίας θα υπολογισθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει λογαριασμός Brexit, ούτε ποινή εξόδου.

 

Η Βρετανία οφείλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, καθώς και το κόστος της μεταφοράς των ευρωπαϊκών θεσμών εκτός του Ηνωμένου Βασίλείου, εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάζοντας τους άξονες της διαπραγμάτευσης του διαζυγίου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τηρήσει ψύχραιμη στάση κατά τις διαπραγματεύσεις και θα είναι προσανατολισμένη προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιώντας ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων είναι πιεστικός και διευκρινίζοντας ότι οι διαφορές θα επιλύονται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις η Βρετανία είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.