Η ΕΕ πιέζει την Ουγγαρία να ανανεώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν από την προθεσμία

Η ΕΕ πιέζει την Ουγγαρία να ανανεώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν από την προθεσμία Facebook Twitter
Βίκτορ Όρμπαν/ Φωτ.: EPA
0

Η αντίσταση της Ουγγαρίας έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κατάσταση ύψιστης αβεβαιότητας, λιγότερο από 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι χώρες της ΕΕ δίνουν αγώνα με τον χρόνο για να πείσουν τη Βουδαπέστη να ανανεώσει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε περισσότερα από 2.400 άτομα και οντότητες, κυρίως από τη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ομόφωνη απόφαση, κάτι που η Ουγγαρία προς το παρόν αρνείται.

Οι πρέσβεις των κρατών-μελών πραγματοποίησαν επανειλημμένες συναντήσεις τη Δευτέρα, την Τετάρτη και ξανά την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουγγαρία απαιτεί τη διαγραφή συγκεκριμένων ονομάτων από τη μαύρη λίστα, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ποια είναι αυτά. Ωστόσο, το Radio Free Europe ανέφερε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Μιχαήλ Φρίντμαν και ο Ντμίτρι Μαζεπίν, καθώς και ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας.

Το αδιέξοδο φέρνει την ΕΕ αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να λήξουν οι κυρώσεις το Σάββατο στις 23:59 ώρα Βρυξελλών, χωρίς να υπάρχει άμεσο εναλλακτικό σχέδιο. Οι πρέσβεις θα συνεδριάσουν ξανά την Παρασκευή, με την ελπίδα μιας λύσης την τελευταία στιγμή.

Ορμπάν εναντίον ΕΕ για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να διαλύσει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία είχε αντιταχθεί στις τομεακές κυρώσεις που αφορούσαν το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τη χρηματοδότηση, αλλά τελικά υποχώρησε.

Αυτή τη φορά, η Ουγγαρία εστιάζει στη μαύρη λίστα, στην οποία περιλαμβάνονται εκατοντάδες Ρώσοι στρατιωτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, προπαγανδιστές και μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Όρμπαν θεωρεί ότι η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και οι προσπάθειές του για ειρηνευτική συμφωνία δικαιολογούν μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ωστόσο, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ επιμένουν ότι η πίεση στη Μόσχα πρέπει να συνεχιστεί όσο διαρκεί ο πόλεμος και ότι μια «ειρήνη μέσω ισχύος» είναι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ουγγαρία είχε ήδη αποτρέψει την υιοθέτηση κοινών συμπερασμάτων για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναγκάζοντας τους υπόλοιπους 26 ηγέτες να εκδώσουν ξεχωριστό κείμενο.

Αναζητείται λύση την τελευταία στιγμή

Η ουγγρική στάση προκάλεσε ένταση στις διαπραγματεύσεις των πρέσβεων, καθώς το μπλοκάρισμα της απόφασης για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες φορές καθιστά αβέβαιη την έκβαση των συνομιλιών.

«Δουλεύουμε πυρετωδώς για το Σχέδιο Α» ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ακόμα υπάρχει χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία».

Το ουγγρικό βέτο έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας για σημαντική πρόοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία πρότεινε μια προσωρινή εκεχειρία 30 ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει, ενώ η Ουάσινγκτον συμφώνησε να επαναφέρει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι η Ρωσία χρειάζεται διευκρινίσεις σχετικά με την επιτήρηση της εκεχειρίας πριν δεσμευτεί στην πρόταση.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι εργάζεται ήδη πάνω σε ένα 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανεξαρτήτως της τρέχουσας κρίσης στην ανανέωση των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM
Η βία εις βάρος των διεμφυλικών έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Διεθνή / Η βία εις βάρος των διεμφυλικών ατόμων έχει αυξηθεί στην ΕΕ από το 2019

Eυρήματα από νέα έρευνα της FRA αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση της βίας κατά διεμφυλικών στην ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, με βασική αιτία την παραπληροφόρηση και την πολιτική ρητορική μίσους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Διεθνή / Η αμερικανική δεξιά εργαλειοποιεί τη δολοφονία Κερκ για να επιτεθεί στην τρανς κοινότητα

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα, κύκλοι της αμερικανικής δεξιάς και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προσπάθησαν να συνδέσουν το έγκλημα με την τρανς κοινότητα
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ