Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων και ενίσχυσης των υφιστάμενων μέτρων, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, η απόφαση αυτή επισκιάστηκε από την άρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, να υποστηρίξει κοινή δήλωση στήριξης της Ουκρανίας, γεγονός που θέτει ερωτήματα για τη συνοχή του μπλοκ.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην χαλαρώσουν την πίεση προς τη Μόσχα, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και αποζημιώσει τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές διαφωνίες για την αμυντική στρατηγική της ΕΕ ήρθαν στο προσκήνιο, καθώς η πρόταση για ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγαλύτερων χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προτείνει πλέον ένα πιο περιορισμένο σχέδιο, ύψους 5 δισ. ευρώ, για την προμήθεια δύο εκατομμυρίων οβίδων στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «το πρώτο στάδιο ενός από τα σημαντικότερα εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών», τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στη ρωσική απειλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική επιλογή που θυμίζει την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ισπανία και η Ιταλία, που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, υποστηρίζουν ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και από την κυβερνοασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την κλιματική αλλαγή. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την αντίθεσή του στη λέξη «επαναεξοπλισμός», επισημαίνοντας ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η νότια Ευρώπη διαφέρουν από εκείνες που απασχολούν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Εν μέσω αυτών των διαφωνιών, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ευρύτερο αμυντικό σχέδιο ύψους 800 δισ. ευρώ συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να αυξήσουν το χρέος τους κατά 650 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία αντιτίθενται στην κοινή ανάληψη χρέους για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η αβεβαιότητα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία δεν αποτελεί λόγο εγκατάλειψης του ΝΑΤΟ, αλλά κίνητρο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τη συμβολή τους. «Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μειώσουν τη συμμετοχή τους, οι υπόλοιποι σύμμαχοι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να ενισχύσουμε τις δικές μας προσπάθειες», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM