Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Η ΕΕ έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων και ενίσχυσης των υφιστάμενων μέτρων, μετά από συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ωστόσο, η απόφαση αυτή επισκιάστηκε από την άρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, να υποστηρίξει κοινή δήλωση στήριξης της Ουκρανίας, γεγονός που θέτει ερωτήματα για τη συνοχή του μπλοκ.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην χαλαρώσουν την πίεση προς τη Μόσχα, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και αποζημιώσει τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές διαφωνίες για την αμυντική στρατηγική της ΕΕ ήρθαν στο προσκήνιο, καθώς η πρόταση για ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγαλύτερων χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, προτείνει πλέον ένα πιο περιορισμένο σχέδιο, ύψους 5 δισ. ευρώ, για την προμήθεια δύο εκατομμυρίων οβίδων στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «το πρώτο στάδιο ενός από τα σημαντικότερα εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών», τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στη ρωσική απειλή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιστορική επιλογή που θυμίζει την περίοδο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ισπανία και η Ιταλία, που δαπανούν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, υποστηρίζουν ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και από την κυβερνοασφάλεια, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την κλιματική αλλαγή. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε την αντίθεσή του στη λέξη «επαναεξοπλισμός», επισημαίνοντας ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η νότια Ευρώπη διαφέρουν από εκείνες που απασχολούν τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Εν μέσω αυτών των διαφωνιών, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ευρύτερο αμυντικό σχέδιο ύψους 800 δισ. ευρώ συνεχίζει να προκαλεί αντιπαραθέσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να αυξήσουν το χρέος τους κατά 650 δισ. ευρώ για αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία αντιτίθενται στην κοινή ανάληψη χρέους για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η αβεβαιότητα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία δεν αποτελεί λόγο εγκατάλειψης του ΝΑΤΟ, αλλά κίνητρο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τη συμβολή τους. «Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μειώσουν τη συμμετοχή τους, οι υπόλοιποι σύμμαχοι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να ενισχύσουμε τις δικές μας προσπάθειες», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM