Η Βουλή ετοιμάζεται για την παραπομπή Τραμπ - Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται με Δημοκρατικούς

Η Βουλή ετοιμάζεται για την παραπομπή Τραμπ - Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται με Δημοκρατικούς Facebook Twitter
Η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρά στην παραπομπή Τραμπ - Ρεπουμπλικάνοι συντάσσονται με Δημοκρατικούς (ΕΠΑ/Αρχείο)
0

H Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να συγκληθεί προκειμένου να συζητήσει το άρθρο παραπομπής του Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης» που οδήγησε τους οπαδούς του στο Καπιτώλιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ψηφοφορία μετά τη συζήτηση αναμένεται να περάσει, με έναν μικρό αλλά σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικανών να συντάσσονται με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά στη θητεία του.

Αυτό θα τον καθιστούσε ως τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που γίνεται απόπειρα απομάκρυνσης του από το αξίωμα δύο φορές.

Η δράση αυτή έρχεται αφού το Σώμα την Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα) κάλεσε επίσημα τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία και να αφαιρέσει από τον Τραμπ τις εξουσίες του.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς για να κατηγορήσουν τον Τραμπ για δεύτερη φορά, μόλις επτά ημέρες πριν αποχωρήσει επίσημα από το αξίωμά του.

Η ψήφος της πλειοψηφίας του Σώματος για προσβολή θα πυροδοτούσε δίκη στη Γερουσία που εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν μια τέτοια δίκη θα διεξαχθεί εγκαίρως, προκειμένου να εκδιώξει τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί προχώρησαν σε ψηφοφορία κατηγορίας αφότου ο Μάικ Πενς απέρριψε το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ για την απομάκρυνση Τραμπ.

«Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια πορεία δράσης είναι προς το καλύτερο συμφέρον του Έθνους μας ή συμβατή με το Σύνταγμά μας», δήλωσε ο Πενς σε επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι.

Παρά την επιστολή, το Σώμα ενέκρινε ψήφισμα αργά την Τρίτη (τοπική ώρα), ζητώντας επίσημα από τον Πενς να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία. Η τελική ψηφοφορία ήταν 223 υπέρ 205 κατά.

Καθώς το Σώμα ετοιμάστηκε για την ψηφοφορία κατηγορίας την Τετάρτη, υπήρχαν ενδείξεις ότι η κάποτε κυρίαρχη επικράτηση του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα άρχισε να υποχωρεί.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Λιζ Τσένι, μέλους της ηγετικής ομάδας του κόμματός της, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, κάτι που κανείς πρόεδρος πριν από τον Τραμπ δεν έχει κληθεί να αντιμετωπίσει.

«Ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη προδοσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα», ανέφερε σε δήλωση η Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.

Ο Τραμπ «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε τον όχλο και άναψε τη φλόγα αυτής της επίθεσης» στο Καπιτώλιο, είπε.

Τέσσερα άλλα μέλη του Σώματος των Ρεπουμπλικανών, η Jaime Herrera Beutler, ο John Katko, ο Adam Kinzinger και ο Fred Upton, δήλωσαν επίσης ότι στηρίζουν την ίδια άποψη.

Σε ένα διάλειμμα από την τυπική διαδικασία, οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Σώμα απέφυγαν να παροτρύνουν τα μέλη τους επίσημα να ψηφίσουν κατά της κατηγορίας του Τραμπ, λέγοντας ότι ήταν θέμα «προσωπικής συνείδησης».

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Mitch McConnell, λέγεται ότι είναι ευχαριστημένος με την προώθηση της κατηγορίας. Ένα ακόμα σημάδι πως το κόμμα του Τραμπ προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτόν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο ίδιος στην πρώτη του δημόσια εμφάνισή μετά την εισβολή δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, στην οποία κάλεσε τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη του Μπάιντεν, βαδίζοντας στο Καπιτώλιο.

«Αυτό που είπα ήταν απολύτως κατάλληλο», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους από το Τέξας.

Σε μια συνάντηση για τον καθορισμό των κανόνων για την ψηφοφορία παραπομπής της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σικιλίνι δήλωσε στην Επιτροπή Κανονισμού του Σώματος ότι η απόπειρα καταγγελίας του Τραμπ είχε την υποστήριξη 217 βουλευτών, αριθμός ικανός να κατηγορηθεί ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «είχε σχεδόν μια εβδομάδα για να κάνει το σωστό. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, απέτυχε να αναλάβει την ευθύνη, δεν έδειξε ότι αισθάνεται τύψεις».

Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής που αντιτάχθηκαν στην κίνηση των Δημοκρατικών δήλωσαν πως «Αυτό που συμβαίνει είναι τρομακτικό, γιατί πρόκειται για κάτι περισσότερο από το να κατηγορήσουμε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για την ακύρωση του προέδρου και την ακύρωση όλων των ανθρώπων με τους οποίους διαφωνείτε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Τζιμ Τζόρνταν, κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ όταν ο πρόεδρος βρέθηκε ξανά υπό διωγμό το 2019.

Η Πέλοζι ονόμασε την Τρίτη εννέα επικεφαλής στην πρόταση κατά Τραμπ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την υπόθεση του Σώματος για παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία. Παραμένει ασαφές πόσο γρήγορα θα διεξαχθεί μια τέτοια δίκη.

Ο McConnell είπε ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίκη έως ότου η αίθουσα επιστρέψει από την διακοπή των εργασιών της στις 19 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ο ηγέτης των μειοψηφίας των Δημοκρατικών, Chuck Schumer, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γερουσία θα μπορούσε να ανακληθεί για να χειριστεί το ζήτημα.

Εάν περάσει η πρόταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία για να προσδιορίσει την ενοχή του. Απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να τον καταδικάσει, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι στο 100μελές τμήμα θα πρέπει να ψηφίσουν για την παραπομπή του.

Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια δίκη περί αδικοπραξίας για να προωθήσουν μια ψηφοφορία που να εμποδίζει τον Τραμπ να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

Στη Γερουσία απαιτείται απλή πλειοψηφία για τον αποκλεισμό του Τραμπ από μελλοντικό αξίωμα.

Υπάρχει διαφωνία ωστόσο, μεταξύ των νομικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με το εάν θα απαιτηθεί καταδίκη για κατηγορία παραπομπής πριν από την ψηφοφορία για την αποκλεισμό του από μελλοντικές διεκδικήσεις.

Σε άλλο άρθρο του Συντάγματος, στη 14η Τροπολογία, παρέχεται επίσης μια διαδικασία για τον αποκλεισμό του Τραμπ από μελλοντικό αξίωμα με απλή πλειοψηφία και των δύο επιμελητηρίων.

Με πληροφορίες της Washington Post/BBC/NewYorkTimes/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ