Η βαναυσότητα του Ισλαμικού Κράτους επιστρέφει σε πόλεις της Συρίας

Η βαναυσότητα του Ισλαμικού Κράτους επιστρέφει σε πόλεις της Συρίας Facebook Twitter
Getty Images
0

Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει περισσότερες από 100 επιθέσεις στη νοτιοανατολική Συρία μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ τρομοκρατεί πόλεις και χωριά τις νύχτες.

Η βία είναι επικεντρωμένοι στη μεγάλο βαθμό στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ. Ο Σύριος ερευνητής Αλί (το BBC δεν αποκάλυψε το πραγματικό όνομά του και τον οργανισμό για τον οποίο εργάζεται, για την προστασία του), συγκεντρώνει στατιστικά για τις επιθέσεις. Η βία είναι πολλών μορφών, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αποκεφαλισμοί, βομβαρδισμοί, επιθέσεις αυτοκτονίας, δολοφονίες και απαγωγές. Και μιλάμε απλά για μία μικρή περιοχή ανατολικά της πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ», δηλώνει.

Σε μία από αυτές τις πρόσφατες επιθέσεις, 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους, σε ενέδρα σε λεωφορείο. Οι άμαχοι είναι πιο ευάλωτοι μετά τη δύση του ηλίου, όταν οι μαχητές κινούνται εντός του κενού ασφαλείας που δημιουργείται, περιγράφει ο Αλί.

«Τη νύχτα φοβούνται και είναι στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Παλιότερα πήγαιναν στις αρχές, για προστασία, αλλά κανείς δεν ανταποκρίνεται. Πάντα λένε ότι δεν έχουν αρκετά όπλα για να τους πολεμήσουν, οπότε εγκαταλείπουν. Μετά τη δύση του ηλίου, όλοι οι στρατιώτες που σχετίζονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις φεύγουν από την πόλη», λέει ο Άλι.

«Τη νύχτα, η περιοχή που ζω είναι σχεδόν υπό τον έλεγχο των μελών του Ισλαμικού Κράτους. Κυκλοφορούν, κάνουν επιθέσεις σε σπίτια και απειλούν ανθρώπους. Είναι τρομακτικό, σαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να μην έχουν κανέναν έλεγχο της πόλης τη νύχτα... αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν περνά μέρα χωρίς να σκοτωθούν 1-2 άνθρωποι», δηλώνει η Αμίρα (δεν είναι το πραγματικό όνομά της).

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι θεωρείται ότι έχουν σχέση είτε με την κυβέρνηση της Δαμασκού, είτε με τις Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις, λέει η ίδια. Στους πρώτους οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συχνά λένε να παραιτηθούν από τις δουλειές τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με συνέπειες. Οι δεύτεροι συχνά δολοφονούνται χωρίς προειδοποίηση.

Στο στόχαστρο είναι επίσης καταστηματάρχες και άλλοι επιχειρηματίες, που συχνά δέχονται απειλητικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα. Τους ζητούν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά- μερικές φορές ακόμη και 5.000 δολάρια- διαφορετικά κάποιο μέλος της οικογένειάς τους θα απαχθεί ή θα δολοφονηθεί.

Ντόπιοι εγκληματίες επίσης εκμεταλλεύονται αυτό το κλίμα φόβου και προσποιούνται πως είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, απαιτώντας χρήματα με παρόμοιες απειλές. Επειδή οι ντόπιες δυνάμεις απέτυχαν να το σταματήσουν αυτό, κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν στους τζιχαντιστές για βοήθεια.

«Πρόσφατα, τρεις άνδρες απειλούσαν ανθρώπους, λέγοντας ότι είναι από το Ισλαμικό Κράτος. Αντί να τους πληρώσουν, οι άνθρωποι ρώτησαν τις τζιχαντιστές αν επρόκειτο πραγματικά για μέλη. Ο ISIS είπε ότι δεν ήταν και τους σκότωσε και τους τρεις», λέει η Αμίρα.

Υπάρχουν περίπου 10.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, εκτιμούν οι ειδικοί του ΟΗΕ. Ο Βλαντιμίρ Βορόνκοφ, υπογραμματέας αντιτρομοκρατίας του ΟΗΕ, φοβάται ότι η οργάνωση είναι ξανά μια απειλή που μεγαλώνει.

«Μετά την εδαφική ήττα του στο Ιράκ και τη Συρία το 2019, το Ισλαμικό Κράτος άρχισε την ανασύσταση ενός κρυφού δικτύου και αυτή η δύναμη συνεχίστηκε», δήλωσε στο BBC. Κάποιοι φοβούνται ότι με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι απασχολημένο με την πανδημία, η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Αμίρα. Επιμένει ότι αν δεν γίνει κάποια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, τότε ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ίσως υιοθετήσουν την άποψη ότι αφού δεν μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, ας ενταχθούν σε αυτούς.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι, πιστεύω ότι άνθρωποι στην περιοχή θα αρχίσουν ξανά να στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος. Γιατί όταν είχε τον έλεγχο, ναι ήταν τρομακτικό και ναι, σκότωναν ανθρώπους, αλλά υπήρχε κάποιου είδους ασφάλεια με κάποιο τρόπο, σε σύγκριση με την τωρινή κατάσταση», εξήγησε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM