Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί τα είδη στον αφανισμό χιλιάδες φορές γρηγορότερα

Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί τα είδη στον αφανισμό χιλιάδες φορές γρηγορότερα Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Conservation Biology, τα είδη του ζωικού βασιλείου εξαφανίζονται σήμερα 1.000 πιο γρήγορα απ' ό,τι πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ Στιούαρτ Πιμ του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ, είχε υπολογίσει τη δεκαετία του 1990 ότι ο ρυθμός εξαφάνισης πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου ήταν μία εξαφάνιση ανά εκατομμύριο είδη ανά έτος. Τώρα η ομάδα του αναθεωρεί την εκτίμηση προς τα κάτω, στις 0,1 εξαφανίσεις ειδών ανά εκατομμύριο είδη ανά έτος.

Οπότε αφού ο ρυθμός εξαφάνισης ήταν δέκα φορές χαμηλότερος από ό,τι νομίζαμε, τότε ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης είναι δέκα φορές υψηλότερος από ό,τι είχε υπολογιστεί παλαιότερα.

Οι ερευνητές για τα χρόνια πριν την εμφάνιση του homo sapiens, αξιοποίησαν όχι μόνο δεδομένα από το αρχείο των απολιθωμάτων αλλά και φυλογενετικά δεδομένα -τα παρακλάδια του δέντρου της εξέλιξης- τα οποία προκύπτουν από γενετικές αναλύσεις και τα δοκίμασαν σε προσομοιώσεις με περιπτώσεις για τις οποίες ήταν γνωστός ο ρυθμός εξαφάνισης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

National Geographic: «Οι προορισμοί που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

Διεθνή / National Geographic: «Τα μέρη που αγαπήσατε περισσότερο το 2025» - Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα των «8»

«Από τα εθνικά πάρκα έως τα αρχιτεκτονικά θαύματα, το 2025 μας χάρισε αμέτρητα μέρη για να ερωτευτούμε με την πρώτη ματιά. Ας ρίξουμε μια ματιά στους προορισμούς που κατέκτησαν την κορυφή της ταξιδιωτικής σας λίστας»
THE LIFO TEAM