HΠΑ: Ο Σάντερς θα συνεργαστεί με την Κλίντον κατά του Τραμπ, αλλά δεν αποχωρεί

HΠΑ: Ο Σάντερς θα συνεργαστεί με την Κλίντον κατά του Τραμπ, αλλά δεν αποχωρεί Facebook Twitter
1

Ο Μπέρνι Σάντερς υποσχέθηκε χθες να συνεργαστεί με τη Χίλαρι Κλίντον προκειμένου ν΄ αποτραπεί ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο ο ίδιος ν' αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ στη διάρκεια διαδικτυακής συνομιλίας με υποστηρικτές του, δεν έδωσε επίσημα την πολιτική υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο ίδιος επικεντρώνει πλέον το πολιτικό βάρος των προσπαθειών του, στην υιοθέτηση της προεκλογικής του ατζέντας από το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο κόμμα.

Η πιο σοβαρή πολιτική πρόκληση

“Το πιο σοβαρό πολιτικό ρίσκο που καλούμασε ν' αντιμετωπίσουμε μέσα στους επόμενους πέντε μήνες είναι να διασφαλίσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δε θα εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά θα ηττηθεί. Προσδοκώ να έχω ρόλο σε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα ενεργοποιηθώ πολύ σύντομα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς.

“Παράλληλα, αναμένω ότι θα συνεργαστώ με τη Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε να γίνει το κόμμα των νέων ανθρώπων και των εργαζόμενων κι όχι να παραμείνει το κόμμα των πλούσιων χορηγών,” τόνισε ο Σάντερς σε διαδικτυακή συνομιλία του από το Burlington, στο Βερμόντ.

Ο Σάντερς αντιστάθηκε στις πολιτικές πιέσεις της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος για να παραιτηθεί από τον προεκλογικό αγώνα, αλλά και να υποστηρίξει επίσημα την Κλίντον, ενώ δηλώνει αποφασισμένος για την υλοποίηση της πολιτικής του προσπάθειας σχετικά με τη μείωση της ανισότητας στα εισοδήματα, την αποσύνδεσει του μεγάλου κεφαλαίου από την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των χρηματιστών στη Wall Street.

“Η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δε μπορεί να είναι ο μοναδικός στόχος. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να δημιουργήσουμε την Αμερική που θέλουμε. Πρέπει να μεταδώσουμε το δυναμισμό μας στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στι 25 Ιουλίου, στη Φιλαδέλφεια, όπου θα έχουμε περισσότερους από 1.900 εκλέκτορες,” τόνισε ο ίδιος.

Στόχος, το Δημοκρατικό Κόμμα

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το πολιτικό συμπέρασμα ότι ο Σάντερς παραμένει στην προεκλογική εκστρατεία προκειμένου ν' αποσπάσει τη συγκατάθεση της Κλίντον στην υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος του, στη διαμόρφωση της ιδεολογικής πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των προεδρικών υποψηφίων.

Ο Σάντερς έχει μειώσει το προσωπικό της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει σταματήσει την κριτική του κατά της Χίλαρι Κλίντον, ενώ έχει σταματήσει και την προσπάθεια προσέλκυσης των εκλεκτόρων που δεν τον ψήφισαν, αναγνωρίζοντας “εκ των πραγμάτων” ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών. Ο ίδιος, συναντήθηκε με την Κλίντον την Τρίτη το βράδυ, αμέσως μετά τον τερματισμό της προκριματικής διαδικασίας, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις του με την προεκλογική καμπάνια της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μέχρι να βεβαιωθεί ότι “το Δημοκρατικό Κόμμα θα εγκρίνει την πιο προοδευτική πλατφόρμα ιδεών στην ιστορία του, ενώ τα μέλη του κόμματος θ' αγωνιστούν για την υιοθέτηση αυτής της ατζέντας.”

“ Το όραμά μας γι' αυτή τη χώρα δεν είναι μια αφελής ιδέα. Δεν είναι μια ακραία ιδέα. Είναι αυτό που πιστεύουν οι Αμερικανοί ότι μπορεί να γίνει και θέλουν να το δουν να συμβαίνει,” εξήγησε ο Σάντερς.

Επίσκεψη Ομπάμα στο Ορλάντο

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε τους επιζώντες, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων της αιματηρής επίθεσης της Κυριακής στο Ορλάντο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει ν' αναλάβουν δράση προκειμένου να περιορίσουν τη βία της οπλοκατοχής, αλλά και την τρομοκρατία. “Οι δύο τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος μας (Ορλάντο και Σαν Μπερναντίνο) οργανώθηκαν εδώ. Ακούω με ευχαρίστηση ότι η Γερουσία θα διεξάγει ψηφοφορία προκειμένου να τεθούν περιορισμοί στην αγορά όπλων, σε όσους έχουν πιθανές σχέσεις με την τρομοκρατία,” δήλωσε ο Ομπάμα που επισκέφτηκε το Ορλάντο μαζί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων, πριν αφήσει μερικα λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί για όσους δολοφονήθηκαν στο νυχτερινό κλαμπ Pulse, ενώ ο 29χρονος Ομάρ Ματίν σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας.

Την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξε διασύνδεση του Ματίν με πυρήνες της ισλαμικής τρομοκρατίας στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Τζον Μπρέναν διευθυντή της CIA σε δήλωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, “οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν εντόπισαν άμεση σχέση” μεταξύ του Ματίν και εξτρεμιστικών ομάδων στο εξωτερικό.

Της επίθεσης στο Ορλάντο, είχε προηγηθεί η αιματηρή επίθεση ενός ανδρόγυνου που είχε δηλώσει την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, με συνέπεια τη δολοφονία 14 ανθρώπων, στο Σαν Μπερναντίνο (Καλιφόρνια) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η εκδίκηση του Ισλαμικού Κράτους

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό 23 από τους 53 τραυματίες της επίθεσης στο Ορλάντο νοσηλεύονται, ενώ οι έξι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Στη διάρκεια της επίθεσης ο Ματίν ανέβαζε μηνύματα στο Facebook, ενώ τηλεφώνησε και σε τηλεοπτικό σταθμό.

Σε μία ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων του κατά του Ισλαμικού Κράτους: “Σκοτώνετε αθώες γυναίκες και παιδιά με τους βομβαρδισμούς σας... Τώρα ζήστε την εκδίκηση του Ισλαμικού Κράτους,” σύμφωνα με τον Ρον Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, που ζήτησε από το Facebbook ν' απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς του Ματίν. Στη διάρκεια των τριών ωρών που ο Ματίν ήταν κλεισμένος στην τουαλέτα του νυχτερινού κλαμπ, ο Ματίν αντάλλασε μηνύματα με τη γυναίκα του, Νουρ Σαλμάν, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται αξιωματούχο των αμερικανικών αρχών ασφαλείας. Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν αν η Σαλμάν είχε προηγούμενη γνώση για την παραγματοποίηση της επίθεσης.

Οι έρευνες των αρχών γνωστοποιούν στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Ματίν στα μαθητικά του χρόνια.

Υπέρ των περιορισμών

Η μακρόχρονη πολιτική μάχη στις ΗΠΑ γύρω από την οπλοκατοχή εισέρχεται σ' ένα κρίσιμο στάδιο την επόμενη εβδομάδα στην αμερικανική Γερουσία, καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν ν' αποδεχτούν μικρούς περιορισμούς στη χρήση όπλων. Ωστόσο δεν αναμένεται η έγκριση νέων μέτρων.

Το 71% των Αμερικανών, μεταξύ αυτών, 8 στους 10 Δημοκρατικούς και 6 στους 10 Ρεπουμπλικάνους υποστηρίζουν την υιοθέτηση περιορισμών ή νέων κανονισμών στη χρήση όπλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί παραπάνω από το 60% σε σύγκριση με το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζαν την επιβολή περιορισμών στη χρήση όπλων, στα τέλη του 2013 και του 2014.

Οι Δημοκρατικοί προκαλούν τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν νέους περιορισμούς απορρίπτοντας τις πιέσεις της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA) που δεν επιθυμεί την αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο Γερουσιαστής Κρις Μέρφι από το Κονέτικατ, αλλά και άλλοι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές μίλησαν στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα για 15 συνεχόμενες ώρες, ζητώντας από το Κογκρέσο ν' αναλάβει δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν πριν το ξημέρωμα σήμερα με τους Ρεπουμπλικάνους να επιμένουν στις θέσεις τους.

Τέσσερις προτάσεις στη Γερουσία

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τη Δευτέρα σε τέσσερις προτάσεις. Η πρώτη πρόταση είναι από Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντάιαν Φεϊνστέιν, που θ' απαγορεύει την αγορά όπλων από τους υπόπτους για τρομοκρατική δράση. Η δεύτερη πρόταση είναι του Ρεπουμπλικάνου Τζον Κόρνιν, που έχει ηγετικό ρόλο στη Γερουσία, που θ' απαιτεί δικαστική απόφαση εντός τριών ημερών στην προσπάθεια κάποιου ν' αγοράσει όπλα. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Κόρνιν δεν είναι εφαρμόσιμη, με τους Ρεπουμπλικάνους να τονίζουν ότι η πρόταση Φεϊνστέιν θα παραβιάσει τα δικαιώματα όσων μπήκαν από λάθος σε λίστες για πιθανή σχέση με τρομοκράτες.

Η τρίτη πρόταση είναι του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μέρφι, διευρύνει τους ελέγχους στις πωλήσεις όλων των όπλων συμπεριλαμβανομένων και των αγορών που γίνονται στο διαδίκτυο, αλλά κι αυτών που γίνονται στις εκθέσεις όπλων. Μία τέταρτη πρόταση, είναι αυτή του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή, Τσακ Γκράσλεϊ στοχεύει στην ενημέρωση των αρχών ασφάλειας για την πρόθεση ενός υπόπτου για σχέσεις με την τρομοκρατία ν' αγοράσει όπλο, σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Γερουσία μπλοκάρουν για χρόνια την ψήφιση πιο σκληρής νομοθεσίας για την οπλοκατοχή που προωθούν οι Δημοκρατικοί, τονίζοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Μία πρόταση πρέπει να ψηφιστεί στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων) ενώ στη συνέχεια πρέπει να υπογραφείο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου να γίνει νόμος.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, έδωσε το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων. “Δεν αφαιρούμε τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς ν' ακολουθήσουμε τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Εάν έχετε μια γρήγορη ιδέα στην καρδιά του προβλήματος που λέει αφαιρέστε τα δικαιώματα των πολιτών άμεσα, τότε, εμείς θα υπερασπιστούμε το σύνταγμα,” τόνισε ο Ράιαν.

Οπλοκατοχή...

Νέες εξελίξεις δρομολογούνται στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, με τον Μπέρνι Σάντερς να μπαίνει σε θέση μάχης προκειμένου ν' αποτραπεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Παράλληλα, όλα είναι ανοιχτά για τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα με τη Χίλαρι Κλίντον να έχει ευρύ πεδίο διαπραγμάτευσης με το γερουσιαστή από το Βερμόντ, προκειμένου ο καθένας να ξεκαθαρίσει το ρόλο και τις αρμοδιότητές του. Ο Σάντερς ενδιαφέρεται για ένα νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που να είναι προσανατολισμένο προς την εργατική τάξη των ΗΠΑ και τους νέους ανθρώπους, ενώ η Κλίντον για την ανάδειξή της στην αμερικανική προεδρία.

Η πολιτική μάχη που θα δοθεί τη Δευτέρα στη Γερουσία, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο επίπεδο των προτάσεων, χωρίς να δρομολογήσει ουσιαστικές εξελίξεις, με δεδομένη τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Ωστόσο, το ζήτημα της οπλοκατοχής έχει τοποθετηθεί στα κεντρικά θέματα της προεκλογικής ατζέντας, ενώ είναι γεγονός ότι απαιτούνται προληπτικές ρυθμίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Διεθνή / Ελαττωματικός αερόσακος: Η Nissan προειδοποιεί 85.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην τα οδηγούν επειδή υπάρχει κίνδυνος έκρηξης

Ένας νεκρός από έκρηξη ελαττωματικού αερόσακου Takata - 58 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί – Δείτε ποια μοντέλα της Nissan αφορά η προειδοποίηση
NEWSROOM
Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ.λίρες

Διεθνή / Τσέχος μεγιστάνας αγοράζει τα ιστορικά Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία για 3,5 δισ. λίρες

Η προσφορά του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Κρετίνσκι θα πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους και από την βρετανική κυβέρνηση - Στον Κρετίνσκι ανήκει ήδη το 27% της Royal Mail
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Διεθνή / Η Ευρώπη σε συναγερμό μετά από ύποπτους εμπρησμούς και δολιοφθορές που συνδέονται με τη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να είναι μέρος της συστημικής προσπάθειας της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ήπειρο
NEWSROOM