Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο φιλοδημοκρατικός μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζίμι Λάι Facebook Twitter
Χονγκ Κονγκ: Κατηγορείται για απάτη ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και υποστηρικτής της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι (EPA)
0

Για απάτη κατηγορείται από τις κινεζικές αρχές, ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ και δεινός υποστηρικτής της δημοκρατίας, Τζίμι Λάι.

Ο Λάι έχει τεθεί υπό κράτηση μέχρι την ακρόαση του δικαστηρίου τον Απρίλιο του 2021.

Την Πέμπτη δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για την καταβολή εγγύησης σε κατηγορία που αφορούσε την παράνομη χρήση των χώρων της εταιρείας του.

Η κατηγορία για απάτη απαγγέλθηκε μία μόλις ημέρα μετά την φυλάκιση τριών εξέχοντων φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει φόβους για μια νέα καταστολή των ακτιβιστών της πόλης και των προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί ασφάλειας.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος θα επιστρέψει τη σταθερότητα στην επικράτεια μετά από ένα χρόνο αναταραχών, αλλά οι επικριτές του λένε ότι σκοπός είναι να σιωπήσει τις όποιες φωνές, αντιτίθενται στον νόμο.

Η υπόθεση Λάι

Ο 73χρονος Λάι, συνελήφθη την Τετάρτη το βράδυ μαζί με δύο άλλα ανώτερα στελέχη της εταιρείας ΜΜΕ, Next Digital.

Ο ίδιος είναι ο ιδρυτής της εταιρείας, η οποία εκδίδει την Apple Daily, μία δημοφιλή εφημερίδα ταμπλόιντ που επικρίνει συχνά την ηγεσία του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας.

Την Πέμπτη, οι τρεις άνδρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες σχετικά με την εικαζόμενη παράνομη χρήση της έδρας της εταιρείας τους για σκοπούς που δεν επιτρέπονται από τη μίσθωση. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με έκθεση της Apple Daily, ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης είχε επιλεγεί από την επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, προκειμένου να χειριστεί υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Ενώ στα δύο ανώτερα στελέχη έγινε αποδεκτό το αίτημα της εγγύησης, ο Λάι θεωρήθηκε ως «επικίνδυνος ότι θα διαφύγει», σύμφωνα με αναφορές από τα τοπικά Μέσα, και του αρνήθηκαν το δικαίωμα καταβολής της εγγύησης.

Ποιος είναι ο Τζίμι Λάι

 

Ο Τζίμι Λάι είναι ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας. Η περιουσία του εκτιμάται περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Ξεκίνησε με επιχειρήσεις στον κλάδο της ένδυσης, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τα μέσα ενημέρωσης, ιδρύοντας την Next Digital.

Σε ένα δημοσιογραφικό τοπίο με έκδηλο τον φόβο του Πεκίνου, ο Λάι αποτελεί την εξαίρεση, Ένα επίμονο αγκάθι για την Κίνα καθώς τα δημοσιεύματα των Μέσων του συχνά επικρίνουν ανοιχτά την κινεζική ηγεσία.

Πλέον, έχει γίνει ήρωας για πολλούς κατοίκους στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά στην ηπειρωτική χώρα θεωρείται «προδότης» που απειλεί την κινεζική εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα φέτος, κατηγορήθηκε για «συνεννόηση με ξένες δυνάμεις» βάσει του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Συνελήφθη τον Αύγουστο και έγινε το υψηλότερα ιστάμενο πρόσωπο που κρατήθηκε στο Χονγκ Κονγκ βάσει του συγκεκριμένου νόμου. Στα γραφεία της εφημερίδας του δε, έγινε επιδρομή από εκατοντάδες αστυνομικούς στο πλαίσιο έρευνας.

Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Ωστόσο, είπε στο BBC ότι η σύλληψή του ήταν «μόνο η αρχή».


Παράλληλα, μόλις χθες, οι ακτιβιστές Τζόσουα Γουόνγκ, Ιβάν Λαμ και Άγκνες Τσόου φυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους σε μαζικές διαδηλώσεις, πέρυσι.

Οι νεαροί ακτιβιστές, από τους πιο γνωστούς και δραστήριους στο Χονγκ Κονγκ, είχαν καταδικαστεί για συγκέντρωση, που έκαναν, χωρίς να έχουν λάβει εξουσιοδότηση.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για πρακτική από τις αρχές προκειμένου να «στείλουν μια προειδοποίηση σε όποιον τολμά να κατηγορήσει ανοιχτά την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος».

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, αλλά βάσει της επονομαζόμενης αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα».

Υποτίθεται δηλαδή, ότι θα μπορούσε να εγγυηθεί ορισμένες ελευθερίες για την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι, ενός ανεξάρτητου δικαστικού σώματος και ορισμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, που δεν έχει η ηπειρωτική Κίνα.

Ωστόσο, ο εθνικός νόμος για την ασφάλεια έχει μειώσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και διευκόλυνε την τιμωρία των διαδηλωτών.

Μετά δε, τη θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου, μια σειρά από φιλοδημοκρατικές ομάδες διαλύθηκαν καθώς υπάρχει φόβος για την ασφάλειά τους.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ