Χονγκ Κονγκ: Φυλάκιση σε κορυφαίους ηγέτες υπέρ της δημοκρατίας

Χονγκ Κονγκ: Facebook Twitter
0

Ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια επιβλήθηκε σε πάνω από 40 από τις πιο γνωστές φιλοδημοκρατικές προσωπικότητες του Χονγκ Κονγκ, μετά από μια αμφιλεγόμενη δίκη εθνικής ασφάλειας και τη σαρωτική καταστολή των διαφωνούντων από το Πεκίνο.

Μπένι Τάι και Τζόσουα Γουόνγκ ήταν μεταξύ των «Χονγκ Κονγκ 47» που σχεδίαζαν να επιλέξουν υποψηφίους από την αντιπολίτευση για τις τοπικές εκλογές. Η ομάδα «Χονγκ Κονγκ 47» λέγεται έτσι καθώς αρχικά είχε 47 κατηγορούμενους που είχαν κατηγορηθεί για «συνωμοσία για τη διάπραξη ανατροπής» στη διεξαγωγή ανεπίσημων προκριματικών εκλογών το 2020. Αυτό που ήθελαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν «να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους στις κάλπες σε όλη την πόλη».

Δεκάδες κάτοικοι έκαναν ουρές έξω από το δικαστήριο ημέρες πριν από την καταδίκη. Οι περισσότεροι από την ομάδα κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία για απόπειρα ανατροπής, ενώ δύο αθωώθηκαν. Έτσι, καταδικάστηκαν 45 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών, ακτιβιστών, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 50 μήνες έως 10 χρόνια στη «μεγαλύτερη ενιαία δίωξη μέχρι σήμερα» βάσει νόμου για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο πριν από τέσσερα χρόνια.

Η δίκη έγινε μετά τις «τεράστιες διαδηλώσεις» στην πόλη, υπέρ της δημοκρατίας το 2019. Σε αυτές οι διαδηλώσεις, εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για μήνες. Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα της δίκης αποδυνάμωσε σημαντικά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου της πόλης, επιτρέποντας στην Κίνα να ενισχύσει τον έλεγχο της πόλης.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη δίκη ως «πολιτικά υποκινούμενη», ενώ την Τρίτη η Αυστραλία δήλωσε ότι είχε «ισχυρές αντιρρήσεις» και ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την καταδίκη ενός από τους πολίτες της, του Γκόρντον Εν Τζι. Οι κυβερνήσεις του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σταθερότητας και αρνούνται ότι έχει αποδυναμώσει την αυτονομία, συμπληρώνοντας επίσης, ότι οι καταδίκες χρησιμεύουν ως προειδοποίηση ενάντια στις δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Κίνας.

Ο Τάι, ένας πρώην καθηγητής Νομικής, έλαβε τη μεγαλύτερη ποινή με τους δικαστές να λένε ότι «υποστήριξε μια επανάσταση». Ο Γουόνγκ μείωσε την ποινή του κατά ένα τρίτο, αφού παραδέχτηκε την ενοχή του. Όμως, σε αντίθεση με κάποιους άλλους κατηγορούμενους, δεν του επιβλήθηκαν περαιτέρω μειώσεις καθώς οι δικαστές «δεν τον θεώρησαν ως άτομο με καλό χαρακτήρα».

Άλλες σημαντικές προσωπικότητες υπέρ της δημοκρατίας που καταδικάστηκαν είναι η Γκουίνεθ Χο, πρώην δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με την πολιτική, και οι πρώην νομοθέτες Κλαούντια Μο και Λέουνγκ Κγουόκ-Χουνγκ. Στο τέλος της δίκης, οι δικαστές συμφώνησαν με το επιχείρημα της εισαγγελίας ότι το σχέδιο θα είχε προκαλέσει συνταγματική κρίση.

Με πληροφορίες από BBC και CNN

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ